Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в сряда за първи път, след като Байдън встъпи в длъжност. Почти едномесечното закъснение е крайно необичайно, тъй като президентите обикновено се обаждат на Израел в рамките на дни след встъпването в длъжност. Забавянето подхрани съмненията, че Байдън се отказва от Нетаняху заради близките му отношения с бившия президент Доналд Тръмп, предаде ДПА.

В "Туитър" след това Нетаняху написа, че са провели много приятелски и топъл" разговор. "Двамата лидери отбелязаха личната връзка, изградена в продължение на много години помежду им и заявиха, че ще работят заедно за по-нататъшно укрепване на силния съюз между Израел и САЩ", се казва в съобщението. Белият дом заяви, че Байдън е потвърдил твърд ангажимент към сигурността на Израел и американско-израелското партньорство, включително силното сътрудничество в областта на отбраната".

Байдън е подчертал подкрепата на САЩ за споразуменията за нормализация между Израел и арабските и мюсюлманските страни, които бяха сключени с посредничеството на администрацията на Тръмп. Президентът също "подчерта" значението на търсенето на мир в региона, включително между израелци и палестинци, се казва в изявлението на Белия дом. Миналата седмица Дани Данон, бившият израелски посланик в ООН, призова Байдън да разговаря с Нетаняху, като публикува списък с 10 държави, които вече са получили обаждания.

Бенямин Нетаняху имал силни отношения с Джо Байдън

Бенямин Нетаняху имал силни отношения с Джо Байдън

Израел очаква покана от САЩ

Припомняме, че Нетаняху заяви в понеделник, че той и американският президент Джо Байдън имат "много силни отношения" въпреки някои различия, които са по въпроси, свързани с Иран и Палестина.

"Ние имаме много силни приятелски отношения от близо 40 години, още от времето, когато отидох във Вашингтон като израелски дипломатически представител и той беше млад сенатор от Делауеър. Имаме и много неща, за които сме съгласни и съюзът е много силен", подчерта ръководителят на израелското правителство в интервю за "Канал 12".

Нетаняху изрази увереност за разговор с Байдън скоро, въпреки че двете страни не успяха да уредят телефонен разговор между държавните глави, откакто американският президент пое Овалния кабинет на 20 януари.

Президентът Байдън даде да се разбере, че иска да рестартира иранската сделка с някои промени в условията. Израел настоява за по-силен натиск над режима на аятоласите.

В същото време беше даден ясен сигнал, че посолството на САЩ остава в Ерусалим, а не в Тел Авив.

 Израел намекна, че може да се дистанцира от стратегията на Байдън за Иран

Израел намекна, че може да се дистанцира от стратегията на Байдън за Иран

Ние няма да можем да участваме в такъв процес, ако новата администрация се върне