Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът на страната Майк Пенс, и двамата с маски, присъстваха на възпоменателната служба в Ню Йорк по повод 19 г. от терористичните атаки на 11 септември 2001 г., докато президентът на САЩ присъства на възпоменателно събитие в Пенсилвания, където се разби един от отвлечените самолети, информира "Ройтерс".

Байдън и Пенс се поздравиха с лакти, една от многото промени на събитието заради пандемията от коронавирус. Вирусът уби повече от 191 000 души в САЩ, включително 32 700 в щата Ню Йорк.

Около 200 души, включително Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк, и сенатор Чук Шумър, се присъединиха към годишнината, на която роднини на жертвите прочетоха имената на близо 3000 души, които загинаха, след като два отвлечени пътнически самолета се врязаха в кулите близнаци, трети самолет се заби в Пентагона, а четвърти падна в Шанксвил, Пенсилвания.

Подобна възпоменателна церемония се проведе в Пентагона и Шанксвил.

"Единственото нещо, което стоеше между врага и смъртоносния удар в сърцето на американската демокрация, бе смелостта и решителността на 40 мъже и жени - невероятните пасажери и екипаж на полет 93", каза Тръмп пред събралите се хора.

Байдън също ще посети Шанксвил по-късно днес. Преди да се качи на самолета в родния си щат Делауеър, Байдън обеща да не съобщава новини по време на днешния ден.

"Няма да говоря за нищо друго освен за 9/11. Ние спряхме всички реклами", съобщи той.

Тръмп и Байдън няма да пресекат пътищата си в Пенсилвания, ключов щат на изборите на 3 ноември.