Японският премиер Йошихиде Суга вероятно ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън на 9 април, съобщи в неделя японският вестник "Йомиури". Очаква се двамата да се споразумеят за укрепване на двустранния съюз и ангажимента им за свободата на преминаване в Индийския и Тихия океан, съобщи "Йомиури", без да се позовава на източници.

Това ще бъде първото лично посещение на чуждестранен лидер от началото на мандата на Байдън.

Суга - първият чуждестранен лидер в Белия дом, вероятно след април

Суга - първият чуждестранен лидер в Белия дом, вероятно след април

В зависимост от хода на пандемията

Байдън и Суга се присъединиха към лидерите на Индия и Австралия на виртуална среща на върха в петък, обещавайки, че страните от "четворката" ще доставят до милиард дози коронавирусна ваксина в Азия до края на 2022 г., послание, хореографирано в отговор на нарастващото влияние на Китай.

"Свободният и отворен индо-тихоокеански басейн е от съществено значение за всяко наше бъдеще", каза Байдън на срещата от Белия дом. "Съединените щати се ангажират да работят с вас, нашите партньори и всички наши съюзници в региона, за да постигнем стабилност."

Суга заяви, че иска четиримата да "напредват силно към реализирането на свободен и отворен Индо-Тихи окена и да видим видим принос за мира, стабилността и просперитета на региона, включително преодоляването на коронавируса".

Индия и Австралия също подчертаха значението на регионалното сътрудничество в областта на сигурността, което беше засилено от предишни срещи на по-ниско ниво на четирите държави.

Срещата между министрите на външните работи и отбраната на САЩ и Япония, планирана за вторник в Токио, ще критикува директно Китай за това, което Вашингтон и Токио наричат ​​опитите да промени статуквото в Източното и Южнокитайското море, пише вестникът.

Байдън и Суга се разбраха да укрепят съюза между САЩ и Япония

Байдън и Суга се разбраха да укрепят съюза между САЩ и Япония

В контекста на засилването на военната и икономическа мощ на Китай