Президентът на САЩ Джо Байдън планира да приеме министър-председателя на Япония Йошихиде Суга в Белия дом веднага след април, предаде агенция Kyodo. Това ще бъде първото лично посещение на чуждестранен лидер от началото на мандата на Байдън, съобщи онлайн изданието Axios в неделя. До момента Байдън проведе редица видеоразговори със световни лидери.

Предстоящата среща обаче може да се състои и по-късно през пролетта, като състоянието на пандемията на коронавируса е ключов фактор, каза американският офис.

Припомняме, че двамата разговаряха в края на януари. Тогава те се договориха да укрепят съюза между двете страни в контекста на засилването на икономическата и военната мощ на Китай.

Те са препотвърдили, че американско-японският договор за сигурност се отнася и за контролираните от Токио острови Сенкаку, към които Пекин има териториални претенции.

Байдън и Суга се разбраха да укрепят съюза между САЩ и Япония

Байдън и Суга се разбраха да укрепят съюза между САЩ и Япония

В контекста на засилването на военната и икономическа мощ на Китай

Байдън също така е потвърдил ангажимента на САЩ да осигурява на Япония "разширено възпиране", или т. нар. "ядрен чадър".

Двамата държавни ръководители са изразили единодушие за необходимостта от пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.