Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в сряда, че САЩ виждат признаци, че "инфлацията може да се смекчи", докато оценява най-новите данни за инфлацията.

Байдън похвали цифрата на основната инфлация в сравнение с данните за заетостта от миналата седмица, като подчерта, че въпреки очакваните насрещни ветрове, "ситуацията се подобрява" и САЩ "се движат в правилната посока".

Освен това президентът спомена, че Законът за намаляване на инфлацията трябва да бъде приет като най-последователното нещо, което Конгресът може да направи, за да поддържа икономическия прогрес.

Инфлацията е намаляла до 8,5% през юли, разкри в доклада си Бюрото по трудова статистика в сряда. На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) остава без промяна спрямо юни.

Индексите на бензина и енергията паднаха със 7,7% и 4,6% през юли. Междувременно индексът на храната продължи да се покачва,1,1% месечно, докато индексът на храната у дома се увеличи с 1,3%.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храната и енергията, е нараснал с 5,9% през юли на годишна база. На месечна база е с нарастване от 0,3% през юли.

Агенцията за кредитен рейтинг на облигации Moody's заяви в сряда, че Законът за намаляване на инфлацията ще има средносрочен и дългосрочен ефект върху икономиката на Съединените щати чрез увеличаване на производителността и инвестициите, но без незабавно понижаване на растящите потребителски цени.

"Ако стимулира инвестициите за повишаване на производителността, законодателството може както да подкрепи търсенето, така и да повиши ефективността на предлагането в средносрочен до дългосрочен план. Тези мерки обаче няма да намалят сегашните високи нива на инфлация", отбеляза вицепрезидентът на Moody's Клер Ли.

Ефектите от законопроекта ще варират в различните сектори, като най-големите промени се очакват в битката на страната срещу изменението на климата, както и положително развитие в секторите на здравеопазването. От друга страна въведеният корпоративен алтернативен минимален данък ще засегне и бизнес дейността на нефтените и газови гиганти.

Икономиката на САЩ отново се свива с опасения за рецесия

Икономиката на САЩ отново се свива с опасения за рецесия

В САЩ очакват да бъдат засегнати, ако Европа изпадне в рецесия