Икономиката на САЩ се сви за второ поредно тримесечие, крайъгълен камък, който в много страни би се считал за икономическа рецесия, пише БиБиСи.

Това не е така в САЩ, които използват допълнителни данни, но свиването, с годишен темп от 0,9% през трите месеца до юли, привлече широко внимание, тъй като притесненията за икономиката нарастват.

Цените на хранителни стоки, бензин и други основни стоки се покачват с най-бързите темпове от 1981 г.

Тъй като централната банка на САЩ повишава бързо разходите за заеми, за да се опита да охлади икономиката и да облекчи ценовия натиск, нарастват страховете, че идва рецесия - ако вече официално не е започнала.

Изправен пред падащото обществено доверие, президентът на САЩ Джо Байдън се опита да докаже, че икономиката остава стабилна, отбелязвайки, че нивото на безработица остава ниско от 3,6%, а наемането остава силно.

Тази седмица, преди данните от Министерството на търговията, той каза пред репортери, че икономиката "няма да бъде в рецесия". Това накара опонентите му в Републиканската партия да обвинят Белия дом, че се опитва да предефинира термина.

"Ребрандирането на рецесията в Белия дом няма да намали страданието на американците", казаха те.

През първите три месеца на годината икономиката на САЩ се сви с годишен темп от 1,6%. По това време икономистите отдадоха спада на брутния вътрешен продукт (БВП) на странности в търговските данни.

Но докладът от четвъртък показа по-забележимо забавяне, като растежът бе повлиян от спадовете на жилищния пазар, бизнес инвестициите и държавните разходи. Потребителските разходи нарастват с по-бавен годишен темп от 1%, тъй като хората харчат повече за здравеопазване, настаняване и хранене навън, но намаляват стоките и хранителните стоки.

"Като се вземе предвид историческият икономически растеж от миналата година - и възстановяването на всички работни места в частния сектор, загубени по време на пандемичната криза - не е изненада, че икономиката се забавя, докато Федералният резерв действа за намаляване на инфлацията", каза Байдън в четвъртък.

"Но дори когато сме изправени пред исторически глобални предизвикателства, ние сме на прав път и ще преминем през този преход по-силни и по-сигурни."

Байдън не очаква рецесия в САЩ

Байдън не очаква рецесия в САЩ

Очаква се Бюрото за икономически анализи да публикува ключови данни за БВП за второто тримесечие в четвъртък

Професорът от Харвард Джефри Франкел, преди това в комитета на Националното бюро за икономически изследвания, групата от академици, която е натоварена с официалното обявяване на рецесията, коментира, че не смята, че рецесията е започнала в началото на годината, отбелязвайки силния ръст на работните места. Но след това той бе по-малко уверен.

"Нещата вече се забавиха, така че не казвам, че всичко е страхотно", каза той. "Шансовете за рецесия в бъдеще са значително по-високи, отколкото за произволна година."

Инфлацията в САЩ достигна 9,1% през юни, най-бързият темп на поскъпване от повече от четири десетилетия.

В сряда централната банка на САЩ отговори на проблема с друго необичайно голямо увеличение на основния си лихвен процент, второто й увеличение от 0,75 процентни пункта, откакто започна да повишава лихвите през март.

Правейки разходите по заеми по-скъпи, Федералният резерв се надява да намали разходите за артикули като домове и коли, на теория облекчавайки част от натиска, който повишава цените. Но по-ниското търсене означава и спад в икономическата активност.

Последните доклади показват спад на потребителското доверие, забавяне на жилищния пазар и първото свиване на бизнес активността от 2020 г. Американският фондов пазар потъна от началото на годината и компании от гиганта на социалните медии Meta, собственикът на Facebook и Instagram, до производителя на автомобили General Motors казаха, че планират да забавят наемането на служители. Някои други фирми, особено в сектора на имотите, обявиха съкращения на работни места.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза тази седмица, че не смята, че икономиката на САЩ е в рецесия, но отбеляза, че е започнало известно забавяне и вероятно ще е необходимо повече, за да може инфлацията да се върне към по-нормални нива.

Колко тежък ще бъде очакваният спад остава въпрос на разгорещен дебат.

"Последният път, когато видяхме толкова висока инфлация през 80-те години на миналия век, имахме доста дълбока рецесия", каза Лаура Велдкамп, професор по финанси в Колумбийското бизнес училище. Тя каза, че политиците са се поучили от този опит, което поражда надежди за по-лек спад.

Но забавянето в Китай и в Европа, която е по-силно засегната от скока на енергийните цени от войната в Украйна, повишава рисковете от чужбина. САЩ не са сами в повишаването на лихвените проценти.

"Много други страни имат по-сериозни проблеми... и много вероятно ще бъдат засегнати и това може да се прехвърли и върху нас", каза проф. Франкел.

Той каза, че е важно да се вземат предвид фактори като пазара на труда, за да се определи началото на рецесията, отбелязвайки, че някои спадове, като спукването на дот ком балона през 2001 г., няма да се квалифицират като рецесия според две четвърти -правило за ред-на-свиване, въпреки многото загубени работни места.

Оценките за продукцията в голямата американска икономика често се актуализират значително с постъпването на повече данни. Дори в Обединеното кралство има случаи на преразглеждане на рецесии.

Политиката, добави той, няма нищо общо с това, поне исторически.

"Всеки опитен макроикономист знае, че рецесията в САЩ не се определя от механично правило", каза проф. Франкел. "Но като се има предвид поляризацията на политиката, има хора, които ще бъдат цинични по отношение на това и ще приемат най-лошото."

МВФ намалява прогнозите за глобалния растеж и предупреждава за рецесия

МВФ намалява прогнозите за глобалния растеж и предупреждава за рецесия

Рецесия удря еврозоната през третото тримесечие, вярва Credit Suisse