Президентът на САЩ Джо Байдън не очаква икономиката на САЩ да влезе в рецесия преди ключовия доклад за брутния вътрешен продукт, който може да покаже свиване на икономиката. Това заяви той в понеделник, цитиран от The Hill. 

"Според мен няма да изпаднем в рецесия", каза Байдън пред репортери след виртуално икономическо събитие.

"Процентът на заетост все още е един от най-ниските, които сме имали в историята. Това е в областта от 3,6 процента. Все още виждаме, че хората инвестират, продължи Байдън. Надявам се да преминем от този бърз растеж към стабилен растеж, така че ще видим някои спадове. Но не мисля, че ще го направим, с Божията воля, не мисля, че ще видим рецесия.

Йелън не очаква рецесия в САЩ

Йелън не очаква рецесия в САЩ

Въпреки че икономиката на страната изпитва трудности

Очаква се Бюрото за икономически анализи да публикува данни за БВП за второто тримесечие в четвъртък. Ако покаже отрицателен растеж, това ще отбележи второто поредно тримесечие, в което икономиката се свива -  показател, който често се използва от икономистите за отбелязване на рецесия.

Множество служители на Белия дом през последната седмица отхвърлиха опасенията, че икономиката е в рецесия въз основа единствено на данните, които ще излязат в четвъртък.

"Дори това число да е отрицателно, сега не сме в рецесия, каза министърът на финансите Джанет Йелън в неделя по NBC. 

Джаред Бърстейн, член на Съвета на икономическите съветници, каза пред репортери миналата седмица, че данните за заетостта, нивото на безработица и потребителските разходи са "много несъвместими с призива за рецесия, като се има предвид къде се намираме в момента".

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNN: Дори Фед не е сигурен, че вече може да избегне рецесия