Федералният резерв на САЩ повиши лихвения процент със 75 базисни пункта до диапазона 2,25-2,5% годишно, съобщи Си Ен Ен.

Телевизията коментира, че решението на ФЕД съвпадна с прогнозите на икономисти и пазарни участници.

Така Федералният резерв повиши лихвения процент със 75 б.т. в края на второто поредно заседание.

В насоките на регулатора се отбелязва отслабване на производството и разходите в икономиката на САЩ и същевременно се изтъква силното нарастване на броя на работните места през последните месеци, докато безработицата остава ниска.

"Инфлацията остава висока, отразявайки дисбаланса между търсенето и предлагането, причинен от пандемията, нарастващите цени на храните и енергията и по-широкия ценови натиск", се казва в документа.

Инфлационният танц на фискалния резерв

Инфлационният танц на фискалния резерв

И това поставя нови въпроси

Събитията в Украйна създават "допълнителен възходящ натиск върху инфлацията и оказват негативно влияние върху глобалната икономическа активност", подчертаха от ФЕД.

Ръстът на потребителските цени в САЩ се ускори до 9,1% през юни от 8,6% през май, отбелязвайки нов връх от повече от 40 години.

"ФЕД се ангажира да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план", се казва в изявлението.

"При оценката на целесъобразността на паричната политика ФЕД ще продължи да следи въздействието на постъпващата информация върху икономическите перспективи. ФЕД е готов да коригира подхода си към паричната политика, ако се наложи, ако възникнат рискове, които биха могли да попречат на постигането на целите на ФЕД", се казва в съобщението за медиите. - Комитетът ще вземе предвид широк спектър от информация, включително данни от здравния сектор, условията на пазара на труда, инфлационния натиск и очаквания, развитието на финансовите пазари и международните събития".

ЕЦБ и Фед бавно разпознаха инфлационната заплаха

ЕЦБ и Фед бавно разпознаха инфлационната заплаха

Икономистите все повече се тревожат от рецесия, но Пауъл и Лагард успокояват с добра икономика в САЩ и Европа

Финансовите пазари в САЩ реагираха умерено на резултата от заседанието на ФЕД, тъй като той до голяма степен е включен в текущите котировки. Към 21:16 ч. московско време борсовият индекс Dow Jones се повиши с 0,4%, Standard & Poor's 500 - с 1,44%, а Nasdaq Composite - с 2,65%. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ все още е близо до 2,77%.