Администрацията на Байдън се готви да поиска от Конгреса да подпише продажбата на изтребители F-16 за Турция за 20 милиарда долара в тандем с продажбите на изтребители F-35 за Гърция, пишат "Анадолу" и Wall Street Journal.

Продажбата "е по-голяма от очакваното" и включва 40 изтребителя F-16 и комплекти за модернизация на 79 от бойните самолети, които вече са притежание на Анкара, съобщи вестник Wall Street Journal, цитирайки анонимни служители, запознати с въпроса.

Анкара поиска F-16 и комплектите за модернизация през октомври 2021 г., което по-рано се оценяваше на 6 милиарда долара.

Турция скоро очаква одобрение от САЩ да ѝ продадат F-16

Турция скоро очаква одобрение от САЩ да ѝ продадат F-16

Процедурата може да бъде завършена до два месеца

Уведомяването на Конгреса за сделката се очаква да стане следващата седмица, когато турският външен министър Мевлют Чавушоглу посети Вашингтон. В допълнение към бойните самолети и актуализираното оборудване, споразумението е планирано да включва 900 ракети въздух-въздух и 800 бомби.

Той добави, че администрацията няма да издаде подписа на пакета, без Турция първо да се съгласи с присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Администрацията също така ще поиска Конгресът да одобри продажбата на Атина на 30 изтребителя F-35 Joint Strike Fighter, което Гърция първоначално поиска през юни.

Държавният департамент и Белият дом не отговориха веднага на исканията за коментар.

Уведомлението от Конгреса за продажбите ще постави началото на 30-дневен прозорец, в който законодателите могат да повдигнат възражения. Ако Конгресът се стреми да блокира някоя от продажбите, той ще трябва да приеме това, което е известно като съвместна резолюция. Законодателите трябва да направят това до момента на доставката на оръжията, но Конгресът никога не е успявал да приеме такава резолюция, според изследователската служба на Конгреса.

Не е ясно дали председателят на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес ще се противопостави на продажбата, както заплаши преди това.

И Гърция поиска да купи F-35

И Гърция поиска да купи F-35

Премиерът Кириакос Мицотакис лобира за сделката при визитата си в Белия дом