Номинираният за президент на Демократическата партия Джо Байдън попита защо президентът на САЩ Доналд Тръмп мълчи за протестите в Беларус, страна, която според него се управлява от "диктатор", предаде "Ройтерс".

Байдън, бивш вицепрезидент и председател на комисията по външни отношения на Сената, също така настоя за освобождаването на няколко опозиционни лидери, които той нарече "политически затворници".

"И все пак президентът Тръмп отказва да се обяви срещу действията на Лукашенко или да предложи личната си подкрепа за продемократичното движение", каза Байдън, използвайки алтернативно изписване на името на белоруския политик.

Байдън нарече "фалшива церемония" встъпването в длъжност на Лукашенко.

"Президент, който се крие в страх от собствените си граждани, отказвайки да приеме волята на хората, е знак за слаб, нелегитимен диктатор, а не силен лидер", каза Байдън в изявлението си.

САЩ не признават Лукашенко за президент на Беларус

САЩ не признават Лукашенко за президент на Беларус

След като Германия обяви същото

Припомняме, че САЩ обявиха, че вече не считат Александър Лукашенко за легитимен президент на Беларус, часове след като той официално положи клетва за седми мандат на тайна церемония.