Кандидатът от Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън планира голяма реч за външната политика. Той ще обещае да потвърди американското лидерство в борбата с авторитаризма и световната нестабилност, които според него се разпространяват при президента Доналд Тръмп, информира АП.

Семейство Байдън спечелило $15 млн. за две години след Белия дом

Семейство Байдън спечелило $15 млн. за две години след Белия дом

Те показват, че Джо Байдън е спечелил повече от 7 милиона долара в края на 2017 г. и 2018 г. от десетки платени речи

Байдън ще изложи визията си за външната политика на САЩ днес по време на реч в Ню Йорк. Освен това ще представи и писмени предложения, включително и планове за среща на световните политически и бизнес лидери в началото на президентството си, ако влезе в Белия дом.

Първите задачи, според съветници на Байдън, които са прегледали плановете му, ще са възстановяване на ангажиментите на САЩ към съюзниците на държавата по света, както и предприемане на стъпки за "възстановяване и вдъхване на нов живот в нашата демокрация". Бившият вицепрезидент на САЩ също планира защита на международната търговия, акцент върху дипломацията и обещание за предприемане на агресивни действия в борбата с климатичните промени, като обясни, че всички тези усилия могат да помогнат за справяне с мигрантските потоци по света.

Джо Байдън в сериозна конкуренция по набиране на дарения

Джо Байдън в сериозна конкуренция по набиране на дарения

Камала Харис гледа към Белия дом

Но от предизборния щаб на Байдън подчертават, че вицепрезидентът иска да стане ясно, че визията му е повече от връщане на света към края на мандата на бившия президент Барак Обама през 2017 г. Байдън вижда съществен възход на "национализма, изолационизма, ксенофобията, протекционизма и популизма" от идването на власт на Тръмп. Според него външната политика на Тръмп "Америка преди всичко" увеличава заплахите за САЩ.

Макар че се очаква Байдън да се придържа към общи теми, той конкретно ще наблегне на отношенията на САЩ с Русия, Китай и КНДР. Байдън иска обвързване с Иран, но първо Техеран трябва да се върне към спазване на договореностите от 2015 г.

Джо Байдън изправен на позорния стълб, изкараха го едва ли не расист

Джо Байдън изправен на позорния стълб, изкараха го едва ли не расист

Байдън настръхна: "Това е погрешна оценка на моята позиция"