САЩ успяха да ускорят процеса на ваксинация на населението срещу новия коронавирус, почти 75% от гражданите на възраст над 65 години вече са ваксинирани, заяви американският президент Джо Байдън в интервю за ESPN.

САЩ са близо до факта, "75% от хората над 65 години ще бъдат ваксинирани - най-уязвимата част от населението", скоростта на разпространение на инфекцията в това отношение трябва "значително намалее", обясни той.

Байдън коментира, че неговата администрация увеличи персонала с няколко хиляди души, които ваксинират населението в страната, и също така откри допълнителни центрове за това.

Според университета "Джон Хопкинс", в САЩ са открити над 30,4 милиона случая на коронавирусна инфекция от началото на пандемията, 552 038 души са починали. Страната е на първо място в света и по двата показателя.

Байдън разкритикува властите на онези щати, които според него прекалено бързо премахват ограничения, критика е отправена към губернатора на Тексас Грег Абът за отмяна на маските и за разрешаване на бизнеса да работи отново с пълен капацитет.

"Мисля, че това не е отговорно", отбеляза Байдън и призова щатските служители да се вслушат в съветите на учени и здравни експерти.

Президентът напомни на американците да действат отговорно, като останат социално отдалечени, носят маска и се ваксинират. "Аз съм президент на Съединените щати - това е важна работа. Бих ли се ваксинирал, ако мислех, че ще ми навреди или ще повлияе на възможностите ми", каза Байдън, насочвайки коментара си към онези, които са притеснени от ваксинацията.

Байдън започва ударна ваксинация

Байдън започва ударна ваксинация

Целта е 90% от възрастното население да бъде обхванато