Президентът на САЩ Джо Байдън в петък официално подкрепи кандидатурата на бившия нигерийски финансов министър Нгози Оконджо-Ивеала за следващ генерален директор и първа жена начело на Световната търговска организация (СТО). През октомври тогавашният президент Доналд Тръмп подкрепи конкурентния кандидат, министърът на търговията на Южна Корея Йо Мън Хи.

 "Д-р Оконджо-Ивеала носи достатъчно знания в областта на икономиката и международната дипломация от 25-годишната си работа в Световната банка и два мандата като министър на финансите на Нигерия", се казва в изявление на Търговското представителство на САЩ. Тя е широко уважавана заради ефективното си ръководство и има доказан опит в управлението на голяма международна организация с разнообразно членство."

Жена за първи път начело на СТО

Жена за първи път начело на СТО

Нигерия Нгози Оконджо-Ивеала или Йо Мун Хе от Южна Корея

Припомняме, че през декември стана ясно че изборът на следващия генерален директор на СТО ще бъде удължен до новата година, тъй като Тръмп се придържа към решението си да наложи вето върху назначаването на нигерийския кандидат.

Бразилецът Роберто Азеведо обяви, че се оттегля от поста през август, година преди края на мандата си. Медии отбелязаха тогава, че оставката на Азеведо е още един елемент на несигурност в търговията на фона на пандемията от коронавирус и ескалиралите търговски конфликти. Вторият му четиригодишен мандат трябваше да изтече през септември 2021 г.

Шефът на СТО изненадващо подаде оставка

Шефът на СТО изненадващо подаде оставка

Той прекратява втория си мандат една година преди да изтече