Днес президентът на САЩ Джо Байдън ще се подпише под заповеди за голямо преразглеждане на имиграционната система. Байдън се очаква да отмени някои антиимигрантски решения на предшественика си Доналд Тръмп. Това съобщиха двама висши представители на администрацията, цитирани от "Ройтерс".

Байдън също ще сформира екип със специална задача за обединяване на разделените мигрантски семейства, които бяха разделени на американско-мексиканската граница като част от стратегията на Тръмп "нулева толерантност" на границата, подчертаха представителите.

Като цяло Байдън ще се подпише под три изпълнителни заповеди за регионалната миграция, легалната имиграция и събирането на разделените семейства.

Като част от действията държавният глава ще нареди да се преразгледат правилата от управлението на Тръмп, които пречат на по-бедни имигранти да се сдобият с постоянно жителство в САЩ. Джо Байдън също ще възложи мандат за преразглеждане на Протоколите за мигрантска защита - спорна програма, която върна 65 000 бежанци в Мексико, докато текат съдебни изслушвания в САЩ. Повечето се върнаха по родните си държави, но някои останаха в лагери до границата с Мексико.

Още на първия ден от мандата си Байдън се подписа под шест заповеди за имиграцията и днес ще засили проимигрантската си програма.

Но според експерти усилията на президента са изправени пред логистични предизвикателства и опозицията на някои републиканци.

Съдебни жалби на консервативни групи потенциално могат да забавят дневния ред на Байдън. Миналата седмица федерален съдия временно блокира първия му ход - паузиране на депортациите за 100 дни.

Не е ясно дали заповедите на Байдън ще включват две решения на Тръмп за издаване на работни и имигрантски визи. Бившият президент мотивира решението си с това, че забраната ще защити американския пазар на труда по време на пандемията. Единият от източниците каза, че ще отнеме време за преразглеждане на всичко.