Президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се прекрати използването на частни затвори за федерални затворници. Той подчерта, че се поощрява хвърлянето на повече хора в затвора, а в същото време не се подобряват управляваните от федералното правителство затвори, информира АФП.

Байдън нареди на Министерството на правосъдието да спре използването на частни затвори, в които са вкарани 16% от всички федерални затворници.

Има широк консенсус, че настоящата система на масово вкарване в затвора струва скъпо и предизвиква големи затруднения на обществото, а също не осигурява по-голяма безопасност, обясни Байдън.

Държавният глава отбеляза, че частните затвори, в които лежат 116 000 от повече от 2 милиона затворници в САЩ, са по-лоши от федералните.

Първите частни затвори се появяват в САЩ през 80-те г. на миналия век, когато броят на затворниците започва да расте главоломно, предимно заради войната срещу наркотиците. Превръща се в голям и доходоносен бизнес, като компаниите, които държат затворите, публично се търгуват на борсите. Замъглени от приходите, затворите са критикувани, че пренебрегват грижата за затворниците. Също се предполага, че насърчават налагане на строги присъди, за да може винаги затворите да са пълни.

Издадената от Байдън заповед е една от няколко от вторник, които имат за цел да подобрят отношението към малцинствата и да се отговори на "системния расизъм".