Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме необходимото законодателство за забрана на щурмови оръжия и да затвори вратичките в системите за проверка, за намаляване на насилието с оръжие и "спасяване на американски живот", съобщава The Hill.

В речта си за смъртоносната стрелба в Боулдър, Колорадо, президентът посочи, че като сенатор вече е затворил съществуващите вратички, но в момента Сенатът трябва да действа отново.

"В процеса трябва да забраним и щурмови оръжия", заяви Байдън, добавяйки, че "увеличаването на проверките за миналото (на купувачите), премахването на щурмови оръжия" и пълнителите с голям капацитет ще помогнат за намаляване на жертвите на насилие с оръжие.

Байдън каза, че американските власти все още не знаят какви точно са били мотивите на нападателя от Боулдър. "Искате от мен да спекулирам ... какво се е случило, защо се е случило. Няма да правя това сега, докато не разполагаме с цялата информация. Аз също не разполагам с всички факти".

"Както казах, към този момент много неща остават неизвестни". Байдън обясни, че федералното правителство работи в тясно сътрудничество с местните правоприлагащи органи. "Като президент ще използвам всички ресурси, с които разполагам, за да опазя безопасността на американския народ".

"Това не е и не трябва да бъде партиен въпрос, това е американски въпрос. Това ще спаси животи, американски животи и ние трябва да действаме. Не е нужно да чакам нито минута, да не говорим за час, за да предприема разумни стъпки, които ще спасяват животи в бъдеще и да настоявам колеги от Камарата и Сената да действат".

Въпреки това много републиканци продължават да се противопоставят на мерките за контрол на оръжията, което означава, че приемането на законодателство се очаква да бъде трудно, като се има предвид разделението 50 на 50 в Сената.

"Всеки път, когато има престрелка, ние играем този абсурден театър, където този комитет се събира и предлага куп закони, които не биха направили нищо, за да спрат тези убийства", коментира сенатор Тед Круз (Тексас) във вторник на предварително планирано от Сената изслушване относно намаляването на насилието и срещу оръжията, добавяйки, че предложенията на демократите ще отнемат "оръжия на спазващите закона граждани".

Шанън Уотс, основателката на "Майки настояват за действия" също коментира, че "не можем да изчакаме нито миг повече".

"Само през последната седмица две масови стрелби убиха най-малко 18 души, раниха поне още един и опустошиха страната ни - докато други видове насилия с оръжие продължават да убиват над 100 души в САЩ всеки ден", каза Уотс.

Повдигнаха обвинения на 21-годишния Ахмад Алиса за масовото убийство в Колорадо

Повдигнаха обвинения на 21-годишния Ахмад Алиса за масовото убийство в Колорадо

Байдън призова за забрана на щурмовите карабини