Военната мисия на САЩ в Ирак ще приключи до края на годината. Това обяви американският президент Джо Байдън, цитиран от The Hill. Байдън обяви новината по време на среща с иракския премиер Мустафа Ал-Кадими в Белия дом.

Коалицията на САЩ призна, че е убила 1410 мирни жители в Ирак и Сирия

Коалицията на САЩ призна, че е убила 1410 мирни жители в Ирак и Сирия

34 941 удара в периода от август 2014 г. до края на ноември 2020 г.

"Мисля, че нещата вървят добре, каза Байдън в Овалния кабинет. Нашата роля в Ирак ще бъде просто да бъдем на разположение, да продължим да обучаваме, да помагаме срещу "Ислямска държава", но няма да продължим военната мисия след края на годината"

Новината бе очаквана. Висши служители от администрацията заявиха пред репортери по-рано в понеделник, че съобщението за края на мисията ще бъде публикувано в съвместно комюнике след срещата на двамата лидери.

Байдън благодари на Ал-Кадхими за срещата и припомни, че покойният му син Бо е бил в Ирак една година с националната гвардия на армията. Байдън заяви, че неговата администрация е ангажирана с укрепването на американско-иракското партньорство.

"Стратегическият диалог между САЩ и Ирак продължава с ангажименти, които разширяват нашето сътрудничество по въпроси като здравеопазването, климата, енергетиката," каза той.

Байдън каза още, че подкрепя укрепването на иракската демокрация и е нетърпелив да гарантира, че изборите в страната ще се случат през октомври.

"Говорихме много, нашите външни министри, членовете на кабинета ни разговаряха, очакваме с нетърпение да видим изборите през октомври. Работим много усилено с иракското правителство, за да сме сигурни, в честните избори ", каза той, позовавайки се на Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Съобщението на администрацията бележи символичен край на бойната мисия, но се очаква военните операции на САЩ в Ирак да останат до голяма степен непроменени, тъй като войските там са в предимно тренировъчна роля от години.

Байдън също така съобщи, че 500 000 дози ваксини срещу COVID-19, изпратени от САЩ в Ирак, ще пристигнат след няколко седмици.

Ал-Кадхими каза, че Ирак е по-силен от всякога и очаква с нетърпение да работи с Байдън. "Бих искал да благодаря на американския народ от името на всички хора в Ирак", каза той.

Две атаки за 12 часа срещу посолството на САЩ в Ирак

Две атаки за 12 часа срещу посолството на САЩ в Ирак

Неизвестни нападатели са направили опит за ракетно нападение

САЩ все още разполагат с около 2 500 войници, разположени в Ирак, от 3 500 души в международната коалиция, създадена през 2014 г. за борба с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Тяхното напускане се изисква от проиранските фракции, които са обвинени за около 50 атаки срещу американски интереси в Ирак от началото на годината.

Иракският координационен комитет за съпротива заплаши да продължи атаките, освен ако САЩ изтеглят всичките си сили и прекратят "окупацията".

Повечето от американските войници, разположени в коалицията, които помогнаха за победата над ДАЕШ в Ирак през 2017 г., бяха изтеглени при управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Оставащите в страната са официално класифицирани като съветници на иракската армия и звена за борба с тероризма.

Русия обяви, че Ирак иска американските войски да се махнат от страната

Русия обяви, че Ирак иска американските войски да се махнат от страната

Русия се съгласи на компромис със САЩ и ООН удължи трансграничната операция за помощ в Сирия от Турция