Президентът на САЩ Джо Байдън отправи ужасно предупреждение за състоянието на Америка и американската конкурентоспособност, ако неговата инфраструктура и вътрешните разходи не спечелят одобрението на Конгреса, като каза пред аудитория в Мичиган, че "ние сме в преломен момент" и "рискуваме да загубим предимството си като нация" и САЩ да бъдат надминати от други нации, ако тези инвестиции не са направят, пише USnews. 

"Не става въпрос за ляво срещу дясно или умерено срещу прогресивно или нещо, което противопоставя американците един срещу друг. Тези инвестиции са за конкурентоспособност срещу самодоволство. Те са за възможности срещу разпад", каза Байдън по време на посещение в Хауъл, Мичиган.

Позовавайки се на пропадането на САЩ в световните класации по инфраструктура и образование, Байдън каза, че става въпрос "за това да водим света или да продължим да оставяме света да ни подмине, което буквално се случва".

"Да се ​​противопоставиш на тези инвестиции означава да бъдеш съучастник в упадъка на Америка", добави президентът.

Демократите в Конгреса удължиха сами срока за приемане на двата законопроекта до 31 октомври, Байдън пътува, за да представи пакетите на американската общественост.

Анкети обаче показват, че избирателите не са пречка за Байдън по тези въпроси. Анкета на университета Quinnipiac, публикувана например във вторник следобед, установи, че 62% подкрепят инвестицията за инфраструктура, като 34% са против, а 57% подкрепят план от 3,5 трилиона долара в помощ за грижи за деца, безплатен колеж в общността, платен семеен и медицински отпуск и други местни програми, докато 40% са против.

Подкрепата е малко по-малка от тази през август, когато 65% подкрепиха законопроекта за инфраструктура, а 62% подкрепиха по-големия пакет от разходи.

Освен това, според проучването, обществеността има поне квалифицирана подкрепа за държавните разходи, които Байдън иска за изплащане на вътрешните нужди. Quinnipiac установи, че 33% казват, че федералното правителство трябва да прави "много повече", за да помогне на американците, независимо от цената, а 40% казват, че федералното правителство трябва да прави повече, но не трябва да харчи твърде много.

Малцинство от 24% заяви, че федералното правителство не трябва да прави повече, за да помогне на американците.

Вместо това президентът се нуждае от помощта на двама сенатори демократи - Джо Манчин от Западна Вирджиния и Кирстен Синема от Аризона и двамата се отказаха от законопроекта за 3,5 трилиона долара. Междувременно прогресивните демократи в Камарата се заканиха да се противопоставят на популярния двупартиен законопроект за инфраструктурата, освен ако нямат гаранции, че по-голямата мярка също ще бъде одобрена.

Това противоречие ядоса много демократи, които се опасяват, че ще бъдат наказани на урните, че не са използвали властта си, за да свършат започматото. Това зарадва републиканците, които просто седят и да гледат, докато демократите спорят помежду си. Демократите имат две критични губернаторски места, които да защитават следващия месец, а партийните служители се притесняват, че неспазването на дневния ред на Байдън ще намали ентусиазма на избирателите сред тяхната база.

Изглежда, че има напредък по втория законопроект за разходите. След отделни виртуални срещи с прогресивни и умерени в понеделник и вторник, Байдън хвърли опцията за пакет от 1,9 трилиона до 2,2 трилиона долара. Това е далеч по-малко от 6 трилиона долара, които иска лидерът на прогресивните в Конгреса и председател на Сенатския бюджетен комитет Бърни Сандърс от Върмонт, но може да е достатъчно ниско, за да привлече двамата му колегим които отказват.

Белият дом казва, че целият пакет няма да увеличи дефицита или дълга, тъй като ще бъде платен с по-високи данъци върху богатите американци и корпорации.

Манчин заяви, че иска да ограничи пакета до 1,5 трилиона долара, но във вторник не изключи по-високия диапазон. Байдън бе уверен, че някаква сделка ще бъде сключена.

US Сенатът отложи шътдауна с финансиране до 3 декември

US Сенатът отложи шътдауна с финансиране до 3 декември

Документът обаче не включва повишаване тавана на дълга