След като измами инвеститори за 4,5 милиарда долара чрез своята фалшива криптовалута OneCoine, криптокралицата Ружа Игнатова изчезна безследно. Българската е издирвана от ФБР и се предполага, че тя е брутално убита.

Това пише в материала на BBC, направен от BBC Eye Investigations и Panorama, който се опитва да проследи съдбата на Ружа Игнатова и дали тя е успяла да се порадва на откраднатите милиарди или е била убита от същите хората, на които им е било платено да я защитават?

BBC започва да предава историята на криптокралицата през 2019 година с подкаста си The Missing Cryptoqueen.

Игнатова пусна криптовалутата OneCoin през 2014 г., като убеждава милиони хора да инвестират. През октомври месец на 2017 година, докато следователи от Германия и САЩ се приближиха до нея, Ружа изчезна, след като е взела рано сутринта полет на Ryanair от София до Атина.

Полицейска операция в Гърция дири Ружа Игнатова

Полицейска операция в Гърция дири Ружа Игнатова

Известната дама е в неизвестност от години

През изминалата година BBC World Service"s Eye Investigations и Panorama се опитват да разберат повече за това какво се е случило с нея и дали изобщо е жива, като ключово за това беше да се установи кой е нейният вътрешен кръг.

Ричард Райнхард, който започна разследването на OneCoin за Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, каза пред BBC за ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично.

Търсенето на криптокралицата претърпява неочакван обрат, когато се появява история, според която тя е била убита от човека, на когото е възложена ролята да пази Игнатова - Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки.

През 2019 година адвокати от правителството на САЩ казаха, че шефът на охраната на Игнатова е основна фигура на организираната престъпност в България, но не го назоваха.

Помощник-адвокат коментирал, че има доказателства, че "един много значим, ако не и най-плодотворният наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin - служил е като лична охрана на Ружа Игнатова". Друг адвокат е казал, че това е същият "началник на охраната, който е "замесен в изчезването" на Игнатова.

Ружа Игнатова била получила полицейска информация от български източници

Ружа Игнатова била получила полицейска информация от български източници

Европол разследва изтичането на информация

Според Райнхард Ружа Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят. "Това е като престъпник с бели якички, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди", коментира той.

Тази връзка се потвърждава от от изтекли документи на Европол, които показват, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки. Според документите полицията подозира Таки, че е използвал финансовата мрежа на OneCoin за пране на приходите от трафик на наркотици.

В родната си България Таки има почти митичен статут - Ел Чапо или Пабло Ескобар. Той е широко заподозрян като ръководител на българска организирана престъпна група и контрабандист на наркотици. Там той и сътрудниците му са били разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не е бил успешно преследван за каквото и да било, пише BBC.

В материала се цитира и бившият зам.-министър на земеделието и бивш депутат от "Продължаваме промяната" Иван Христанов: "Когато говорим за Таки, той е шефът на мафията в България. Той е изключително силен".

BBC е писала до българското правителство за обвиненията за корумпирани служители, но то не е реагирало. Прокуратурата в София е казала, че "не прикрива престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления".

Въпреки че не е известно как Таки и Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, много източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е кръстник на дъщеря й.

Български източник, близък до Игнатова, каза пред BBC, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита.

Издирваната от САЩ Ружа Игнатова е замесена в 30 фирми у нас

Издирваната от САЩ Ружа Игнатова е замесена в 30 фирми у нас

През 2014 г. тя е обявена за бизнес дама на годината...

В документите на Европол се споменава и за сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, който свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки.

В материала си BBC пише, че е получила документите на тайната полиция от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на Ружа, който междувременно е изчезнал. Той е казал, че старият му шеф работи с "мошеници" и "гангстери".

Журналисти от BBC са интервюирали Шнайдер в дома му във Франция, когато той беше под домашен арест и очакваше екстрадиция в САЩ във връзка с измамата с OneCoin. Той обаче не е бил готов да разкрие имена, a е казал: "Няма да ви казвам кой, защото имам семейство... Това е истинска сериозна организирана престъпност."

През 2022 г. разследващият журналист Димитър Стоянов и колегите му от Bird.bg получиха полицейски протокол, за който се твърди, че е намерен в дома на убит български полицай. В документа полицейски информатор разказва подробности как е чул зетя на Таки пиян да казва, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото й е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море.

Стоянов е казал, че автентичността на полицейския документ е потвърдена от български служители, а множество престъпни съратници на Таки смятат, че теорията, според която той е убил Ружа Игнатова, е вярна. От BBC пишат, че не са успели да проверят независимо това твърдението.

Един от тези съратници на Таки е Красимир Каменов-Къро, който е казал пред Стоянов, че Таки е обсъждал престъпния си бизнес пред Игнатова и когато Къро предизвикал Таки дали трябва да прави това, Таки отговорил: "Не се притеснявайте, тя е като мъртва. "

Къро също твърдял, че е говорил с ЦРУ за Таки, включително за твърдението, че той е поръчал убийството на Ружа Игнатова. Източници, близки до Красимир Каменов са потвърдили пред BBC, че тази среща се е състояла в края на 2022 г.

Припомняме, че през май 2023 г. Къро беше убит в дома си в Кейптаун, заедно със съпругата си и още двама, които работеха за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците.

Таки никога не е бил арестуван по обвинения, че е убил криптокралицата. Тялото й никога не е намерено и следователите казват, че нямат достатъчно доказателства, за да го преследват.

Но бившият следовател Ричард Райнхард смята, че Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, свързващи смъртта й с Таки, той казва, че това съответства на начина, по който действат наркокартелите.

През 2022 г. Ружа Игнатова беше поставена в списъка на десетте най-издирвани на ФБР, където остава и до днес.

ФБР постави Ружа Игнатова в списъка с десетте най-издирвани

ФБР постави Ружа Игнатова в списъка с десетте най-издирвани

Игнатова е единствената жена в този списък на САЩ