Името на Ружа Игнатова - издирвана в САЩ за измама в особено големи мащаби, е замесено у нас в над 30 фирми. През 2014 г. тя е обявена за бизнес дама на годината в България, според информация на bTV.

Припомняме, през миналата седмица прокуратурата в Съединените американски щати съобщи, че издирва Игнатова по обвинение за откраднати "милиарди долари" чрез фалшивата ĸриптовалута OneCoin.

Справка в Търговския регистър на България показва, че тя е участвала в управлението на 26 фирми и е била собственичка на други 5. Постепенно до 2017 г. тя е продала своите фирми и се е оттеглила от всички останали.

Американските власти издирват Ружа Игнатова заради пирамидата OneCoin

Американските власти издирват Ружа Игнатова заради пирамидата OneCoin

Откраднати "милиарди долари"...

Две от фирмите на Ружа Игнатова са прехвърлени на баща й Пламен, с адрес в Габрово. Местните познават фамилията и членовете й, но не са ги виждали повече от 10 години.

Други две от фирмите са прехвърлени на името на общ работник, пребивавал в общежитията на Националния център по обществено здраве и анализи в столичния квартал "Стрелбище".

"Той наистина е кръгъл сирак. Няма дом, няма къде да живее и по тази причина му е дадена възможност да живее в служебното общежитие" - посочва доц. Теодор Панев, главен секретар на НЦОЗА.

"Собственост се прикрива и по този начин едни фирми купуват други, вливат се, сливат се и става една огромна каша, накрая изобщо не е ясно кой ще носи отговорността и кой ще плаща сметката", коментира адвокат Ивайло Дерменджиев.

Спецпрокуратурата удари българска пирамида за криптовалута

Спецпрокуратурата удари българска пирамида за криптовалута

Операцията е по искане на германските власти

Финансовата пирамида OneCoin работи в повече от 20 държави. Тя е основана през 2014 г. - годината, през която Игнатова е печели приза за бизнес дама на годината у нас. Тя е ръководела структурата до октомври 2017 г., когато следите й се губят.

Правосъдното министерство на САЩ съобщи, че във връзка с пирамидата OneCoin американските власти са задържали брата на Ружа Игнатова - Константин Игнатов.