В Беларус създават белоруско-руски център за бойна подготовка на ВВС и ПВО в съответствие със споразуменията, постигнати от отбранителните ведомства на двете страни. Това беше съобщено във вторник в пресслужбата на Министерството на отбраната на Беларус, цитирано от ТАСС.

"На територията на Република Беларус се предвижда да се създаде център за бойна подготовка за съвместна подготовка на ВВС и ПВО. В базата на центъра ще бъде организирано съвместно обучение на екипажите на самолети Су-30СМ, Беларуските специалисти ще бъдат обучени за работа по съвременни зенитно-ракетни системи в експлоатация на въоръжените сили на Руската федерация, както и съвместното изпълнение на учебни и бойни мисии", се отбелязва в съобщението на телеграмния канал на Министерството на Отбрана на републиката.

Минск вярва, че работата на центъра значително ще повиши нивото на подготовка на специалисти и подготовката на подразделенията както на ВВС и ПВО на Беларус, така и на аерокосмическите сили на Руската федерация, ще укрепи практическия компонент на развитието на единната регионална система за противовъздушна отбрана на Съюзната държава.

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

Особено важни са България, която получава модерни ПВО и ПРО от САЩ и Румъния

В резултат на преговори, проведени в Москва между ръководителите на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу и министъра на отбраната на Беларус Виктор Хренин, е решено да бъде създаден съвместен учебно-боен център на територията на Беларус създаден в района на Гродно. Още два съвместни центъра ще бъдат разположени в областите Нижни Новгород и Калининград на Руската федерация.

Според беларуското министерство на отбраната съвместната подготовка на сухопътните войски ще се извършва в един от центровете за бойна подготовка. "Тя ще обучава моторизирани стрелкови и танкови подразделения по методи, отчитащи бойния опит на руските въоръжени сили".

Съвместното обучение ще позволи да се изработят елементите на взаимодействие между подразделенията на белоруските въоръжени сили със силите на регионалната група войски (силите) на въоръжените сили на Руската федерация и в крайна сметка, значително увеличават ефективността.

Министерството на отбраната също заяви, че страните са определили възможността за създаване на учебно-боен център в Калининградска област на базата на Балтийския флот на Западния военен окръг.

"Това направление ще даде възможност за обучение на белоруски части на базата на военни части на морските пехотинци на Руската федерация, оборудвани с BTR82A", обясниха от ведомството. Те припомниха, че BTR82A ще влезе във въоръжените сили на Беларус тази година. Центърът също така ще позволи да се използва съвременна материална база за обучение по гмуркане на беларуски специалисти, съобщи Министерството на отбраната на Беларус.

Русия счита, че само отбранителните й системи спират Запада от открита агресия

Русия счита, че само отбранителните й системи спират Запада от открита агресия

Захарова: Където разбират, че могат да играят своите мръсни игри, блокират информационни канали