Беларус ще затвори сухопътните си граници за собствените си граждани по-късно този месец, за да се опита да се бори с COVID-19, заяви правителството, ход, който един опозиционен новинарски канал оприличи на налагането на нова желязна завеса от съветски стил, съобщава "Ройтерс".

Беларус е разтърсен от протести след президентските избори на 9 август.

Правителствена заповед, публикувана в полунощ в сряда съобщава, че новите мерки, които включват забрана за пътуване на беларуси, освен ако пътуването им не е свързано с работа или учене и ще влязат в сила 10 дни от момента на публикуването.

Не се уточнява кога сухопътните граници ще се отворят отново.

ЕС скоро с трети пакет санкции срещу Беларус

ЕС скоро с трети пакет санкции срещу Беларус

Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел

"Новата желязна завеса е факт", коментира Nexta Live, канал в Telegram, който се превърна в един от основните източници на новини за демонстрации в Беларус. Той е враждебен към Лукашенко и помага за координирането на протестите.

Франак , съветник на лидера на опозицията Святлана Цихановская, публикува новината в Twitter, отбелязвайки, че причината за решението на правителството не е COVID-19.

"Истинската причина е, че твърде много хора искат да избягат от репресивния режим", написа един потребител на Twitter в отговор.

Съседни страни от Украйна до Балтика привличат хората и компании да се преместят с бързи имиграционни процедури и данъчни облекчения.

Премиерът Роман Головченко заяви този месец, че Беларус ще работи за спиране на изтичането на таланти, като заяви, че властите искат да предотвратят изтичането на млади хора.

Лукашенко отричаше опасностите от COVID-19 по време на първата вълна на вируса, като заяви, че никой няма да умре от него.

Беларуското министерство на здравеопазването е отчело 152 453 инфекции и 1230 смъртни случая от вируса.

Международните шофьори на камиони и дипломати ще бъдат освободени от новите ограничения. Чуждестранните посетители все още ще имат право да влизат, но ще трябва да са под карантина за 10 дни.

Лукашенко призна: COVID ситуацията и в Беларус е тежка

Лукашенко призна: COVID ситуацията и в Беларус е тежка

През последните 24 часа са потвърдени 1774 нови случая