"Ситуацията в света момента е най-малкото стресираща, не е лесна и в Беларус. Често признаваме, че ситуацията не е лесна, но е под контрол ". Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитира го държавната агенция БелТА.

Политикът каза, че е пристигнал във Витебск, за да тества водите в местния сектор на здравеопазването. Той припомни, че първата вълна на COVID-19 в Беларус е започнала да се разпространява от там.

"Регионът е натрупал огромен опит в лечението на хората", добави той.

Лукашенко: Затварям границите заради COVID-19

Лукашенко: Затварям границите заради COVID-19

Спорно решение на президента

Според официалната информация на беларуските здравни специалисти, положителни проби са дали 143 383 души, а 1190 пациенти с COVID-19 са починали от края на февруари насам.

През последните 24 часа са потвърдени 1774 нови случая. Oбщо те са 145 000, с 1200 починали и 122 000 излекувани. 

От 4 декември държавните медицински центрове в Минск преустановиха предоставянето на планирана медицинска помощ поради епидемиологичната ситуация, нареди Министерството на здравеопазването.

Когато COVID-19 започна да се разпространява в Европа обаче, Лукашенко многократно бе критикуван за неглижирането на епидемията в страната му.

Световната здравна организация (СЗО) през април предупреди Беларус за твърде мекия му подход за ограничаване на разпространението на пандемията в страната. Регистрирани бяха твърде много случаи, което показва, че не са взети правилните мерки.

СЗО алармира: Твърде много болни от коронавирус в Беларус

СЗО алармира: Твърде много болни от коронавирус в Беларус

Настоява се за по-строги мерки в страна, чийто президент е скептик

Също през април, Лукашенко изрази убеждение, че глобалните играчи могат да използват коронавирус, за да преразпределят света без война. Той припомни предложението на ООН за отпечатване на пари в размер на 10% от световния БВП за борба с икономическите последици от коронавируса.

Дори и на фона на нарастващия процент на инфекция, беларуските власти не въведоха никакви карантинни мерки през пролетта на 2020 г.

През ноември Лукашенко нареди на граничните власти да не пускат в страната беларуски граждани, заминали в чужбина по време на пандемията.

Целта на рестрикцията бе да не се допусне разпространение на коронавируса в страната. Тогава заяви, че решението за забрана за влизане в страната не съдържа политически нюанси и е временно.

Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

"Богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни... къде ще бъде мястото ни в този свят?"

Съответното решение той взе по време на среща относно мерките, предприети за противодействие на разпространението на вирусни инфекции.