Белгия и други европейски държави се подготвят да евакуират граждани, които са обвинени във връзки с ДАЕШ ("Ислямска държава") от лагери за задържане в Североизточна Сирия. Те ще бъдат изтеглени през нова зона за сигурност, изграждана от турската армия по границата, пише "Гардиън".

Белгийски представители са информирали членове на семейства, задържани в два лагера, че ще се опитат да се възползват от петдневното спиране на огъня за изтеглянето им.

Топ републиканец срещу Тръмп за Сирия

Топ републиканец срещу Тръмп за Сирия

Искат промяна на Белия дом за Близкия изток

Британският вестник е научил, че и други европейски държави, включително Франция и Германия, също обмислят как да се възползват от прозореца, обявен от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, за да евакуират жени и деца.

Не е ясно дали Великобритания ще преразгледа политиката си на пренебрегване на 30 или повече британци, задържани в Сирия, но решението на съюзниците вероятно ще увеличи натиска над британското правителство да направи същото.

Пентагонът: Турция сама да се справя със зоната за сигурност в Сирия

Пентагонът: Турция сама да се справя със зоната за сигурност в Сирия

Решение на САЩ за Близкия изток

Джихадистите и техните семейства са задържани в четири основни лагера. Но след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските сили се появиха опасения, че джихадистите и семействата им могат да избягат.

Кюрдските сили вече изоставиха един център за задържане, като позволиха на 800 арестанти, сред тях и членове на ДАЕШ, да избягат. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че девет французойки, свързани с групировката, са сред тях. Двама британци също се смята, че са избягали.

Спирането на огъня има за цел да принуди кюрдските сили да се оттеглят от границата с Турция.

Пенс: САЩ договориха 120-часово спиране на турската офанзива в Сирия

Пенс: САЩ договориха 120-часово спиране на турската офанзива в Сирия

Вашингтон отстъпва за санкциите