Белгийският премиер Софи Вилмес днес обяви удължаването на мерките срещу разпространението на коронавируса с поне две седмици до 19 април. Сред тях е най-вече принудителното задържане на възможно най-голям процент от хора по домовете им.

На пресконференция тя заяви, че решение за още две седмици удължаване, до 3 май, ще бъде взето на по-късна дата.

Училищата настояваха правителството за насоки дали могат да се отворят отново врати след Великденските празници, които приключват на 19 април. Белгийският съвет за национална сигурност е обсъдил и това днес, но не даде повече информация.

Мерките ще останат същите, но ще се прилагат по-стриктно от органите на реда, каза Вилмес.

Полицията ще следи компаниите по-отблизо, за да види дали спазват социалното дистанциране и ще ги затвори, ако е необходимо. Белгия затвори всички магазини, ресторанти, барове и училища, но не е в пълно блокиране, тъй като колоезденето и разходките са позволени по всяко време.

50% увеличение на хоспитализираните с коронавирус в Белгия

50% увеличение на хоспитализираните с коронавирус в Белгия

Експерти предупреждават, че все още страната не е достигнала пика.

Към петък 7 284 души в Белгия са с положителен тест за коронавирус. Около 490 души са хоспитализирани през последните 24 часа, а броя на смъртните случаи е 289.

"Прекалено рано е да се каже, че епидемията е под контрол", каза Уилмес. "Ако сега отпуснем мерките, последствията ще бъдат тежки."

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 540 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 25 000. Регистрирани са случаи в 199 държави.

В Белгия разработиха нов 15-минутен тест за коронавирус

В Белгия разработиха нов 15-минутен тест за коронавирус

При изпитание през миналата седмица с 250 души е установено, че новият тест е потвърдил положителни проби за коронавирус при 7 от 10 пациенти

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".