Нов тест може да установи за 15 минути дали човек се е заразил с коронавирус. Тестът е разработен в Белгия, пише "Дейли телеграф".

"Антигеният" тест реагира на вирусните протеини в проби, взети от горната част на гърлото зад носа и се появява във формата на попивателна хартия, подобно като това, което се използва при тестовете за бременност.

Местната медия RTBF отбелязва, че новият тест за коронавирус може да доведе до по-бързо осигуряване на лечение на потвърдените случаи и ще се намалят лабораторните тестове.

Случаите на коронавирус в Австрия, Белгия и Чехия се увеличиха

Случаите на коронавирус в Австрия, Белгия и Чехия се увеличиха

Към тази сутрин Австрия е потвърдила нови 875 случая

Молекулярно-биологичните тестове в лаборатория са по-точни, но по-скъпи и отнема повече време.

При изпитание през миналата седмица с 250 души е установено, че новият тест е потвърдил положителни проби за коронавирус при 7 от 10 пациенти. Макар че тестът е със само 70% ефективност, белгийските здравни власти разрешиха продажбата му.

Бързият тест е разработен от Coris BioConcept и редица университети и партньори.

За първи път спад на хоспитализираните с коронавирус в Белгия

За първи път спад на хоспитализираните с коронавирус в Белгия

Тази сутрин белгийските власти обявиха, че за първи път отчитат спад на броя на хоспитализираните хора с вируса

Създателите искат тестът да бъде използван от властите на национално ниво, тъй като ще смекчи тежестта върху здравеопазването и ще намали разходите. Редица болници в Белгия вече планират използването му.

В Белгия има около 5000 случая на заразени, 178 души са починали, а 547 са се възстановили. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 375 000 потвърдени случая, а починалите са над 16 300. Регистрирани са случаи в 195 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 425 000 случая и около 19 000 починали в 170 държави, 109 000 души са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".