Цената на различните коронавирус ваксини на ЕС бе оповестена за кратко, след като белгийски министър случайно публикува информация в Twitter, съобщават медиите по света.

Ева Де Блийкер, държавен секретар по бюджета на Белгия, публикува таблица с цената на всяка ваксина, закупена от ЕС, както и броя на дозите, закупени от нейното правителство. Тя бързо изтри туита.

Преди това ЕК заяви, че не може да пусне публично цените поради споразумения за търговска поверителност. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви пред евродепутатите през ноември: "Комисията не е в състояние по закон да разкрива информация, съдържаща се в договорите".

Някои законодатели на ЕС обаче призовават за по-голяма прозрачност, като казват, че сделките с ваксини включват пари на данъкоплатците и поради това детайлите трябва да бъдат отворени за обществеността, особено след като страните ще поръчват отделно различните ваксини.

Понастоящем ЕК финализирала сделки с шест производителя и приключи преговорите на ранен етап със седмия производител в четвъртък. Според таблицата цените на ваксините варират от 2,18 долара до 18 долара.

Снимка 510349

Източник: Туитър

Европейската агенция по лекарствата ускорява решението за ваксината на Moderna

Европейската агенция по лекарствата ускорява решението за ваксината на Moderna

На 6 януари вместо на 12...

Белгия ще похарчи 341 милиона долара за повече от 33 милиона дози. Тя публикува информацията в отговор на критиките на опозиционната партия N-VA относно правителствения бюджет за ваксините.

"Тази година ще бъдат закупени 33,5 милиона ваксини", пише тя в Twitter: "И ние ще платим общо 279 милиона евро (341 милиона долара) за това."

Публикацията е свалена 30 минути по-късно. Де Блийкер е призована да обясни действията си в камарата на представителите на Белгия, като опозиционните политици осъдиха действията й като потенциално нарушение на договорните клаузи за поверителност. 

"Няма да коментираме случилото се в Белгия, но цените на ваксините са поверителни", коментираха в ЕС.

ЕС започва ваксинацията на 27 декември
Обновена

ЕС започва ваксинацията на 27 декември

Другите страни в ЕС искат да започнат от 27 декември