Белгийски учител е бил уволнен заради това, че показал карикатура на пророка Мохамед, съобщава Агенция "Франс прес".

Преподавателят работил в брюкселския квартал Моленбек. Той показал една от карикатурите, публикувани преди това от френското списание Charlie Hebdo, докато обяснявал за смъртта на Самюел Пати.

"Нашето решение се основава на факта, че това са неприлични изображения. Ако не беше на Пророка, щяхме да направим същото", каза говорител на кмета на Моленбек.

Във въпросното изображение гениталиите на субекта се виждат, докато той е приклекнал, гол. Учениците бяха на възраст между 10 и 11 години. Двама или трима родители са се оплакали, пояснява говорител.

Френският учител Пати беше убит и обезглавен на 16 октомври в Конфланс-Сент-Онорин, извън Париж, от чеченски радикал, след като беше осъден за това, че е показал карикатурите на клас по свобода на словото.

Някои мюсюлмани разглеждат всеки образ на пророка като богохулство, а карикатурата като престъпление срещу тяхната вяра. Френското законодателство е строго светско и религиозните убеждения не получават специална защита.

Списанието, което първоначално публикува изображенията, Charlie Hebdo, беше обект на екстремистка атака през 2015 г., при която загинаха 12 души.

След убийството на 47-годишната Пати, френският президент Еманюел Макрон създаде страстна защита на свободата на изразяване, включително правото на карикатурист да изрече религиозни фигури.

Съседна Белгия, подобно на Франция, е видяла редица нападения през последните години и Моленбек, която има многобройно мюсюлманско население, се прочу като радикално огнище.

Говорителят на кмета подчерта, че уволнението не е наказание, а за да се запази добрият ред, докато се провежда дисциплинарна процедура, след което учителят може да се изправи пред административни мерки.