Белгийският крал Филип изрази дълбоко съжаление за "страданията и униженията", нанесени на Демократична република Конго (ДРК) през 75-годишния период по време на белгийското управление, съобщава "Ройтерс". 

Писмото до президента на ДРК Феликс Цисекеди за отбелязване на 60-годишнината от независимостта е първият такъв израз на съжаление за колониалното минало на Белгия от управляващ монарх, съобщават от кралския дворец.

"Искам да изразя дълбокото си съжаление за тези минали рани и болката от които редовно се възражда дискриминацията, която все още е твърде често срещана в нашите общества", се казва в писмото.

ДРК постига независимост през 1960 г., след като държава е белгийска колония в продължение на 52 години, а преди това - лична собственост на крал Леополд II* в продължение на 23 години до 1908 г.

По време на управлението на Леополд са "извършени жестоки действия, докато последващият колониален период причинил страдания и унижения", обяснява Филип.

Статуите на Леополд, чиито войски убиват и осакатяват милиони хора в Конго, бяха обезобразени или премахнати в Белгия след глобални антирасистки протести, предизвикани от убийството на Джордж Флойд в САЩ.

Филип обещава да "продължи да се бори срещу всяка форма на расизъм" и приветства хода на парламента на Белгия за създаване на комисия за помирение за справяне с расизма и колониалното минало на страната. Този процес на размисъл може да помогне на белгийците "най-накрая да сключат мир със спомените си", каза той.

Пандемията попречи на белгийския крал да пътува до ДРК за отбелязване на годишнината. Филип използва различен тон на по-малкия си брат, принц Лоран, който каза по-рано този месец, че Леополд не е имало как да "накара хората да страдат" в ДРК, защото никога не е посещавал колонията си.

В Белгия продължават да атакуват паметници от колониалното минало

В Белгия продължават да атакуват паметници от колониалното минало

Той никога не е стъпвал в Конго

*Леополд II наследява баща си Леополд I през 1865 г. и управлява до смъртта си през 1909 г. Син е на Луиза Бурбон-Орлеанска, която е дъщеря на френския крал Луи Филип и сестра на Клементина Бурбон-Орлеанска, майка на българския цар Фердинанд I. Сестрата на Леополд II, Шарлота Белгийска, е императрица на Мексико. Той е херцог на Саксония, принц на Саксония-Кобург и Гота и херцог на Брабант. Според различни данни, неговото управление в Конго е отговорно за смъртта на между 2 и 15 милиона души, като това е един от най-големите скандали в началото на 20 век и той е принуден да предаде контрола над Конго на белгийското правителство.