Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че белите супремасисти и неонацистките движения се превръщат в "транснационална заплаха" и се възползват от пандемията от коронавирус, за да увеличат симпатизантите си, информира "Ройтерс".

Пред Съвета на ООН по правата на човека Гутериш отбеляза, че опасността от групи, насърчаващи омраза, се увеличава ежедневно.

"Белите супремасисти и неонацистките движения са повече от вътрешни терористични заплахи. Те се превръщат в транснационална заплаха", обърна се той към форума в Женева. Без да посочва държави, генералният секретар добави: "Днес тези екстремистки движения представляват номер 1 вътрешна заплаха за сигурността в няколко държави."

Светът навлиза в нова ера, загърбил рационалността и Просвещението

Светът навлиза в нова ера, загърбил рационалността и Просвещението

Гутериш предупреди, че разумът, толерантността и взаимното уважение изчезват

В САЩ напрежението на расова основа се нажежи по време на четирите турбулентни години на управление на Доналд Тръмп. Новият президент Джо Байдън заяви, че щурмът на Капитолия на 6 януари е дело на поддръжници на Тръмп, включително екстремисти и бели супремасисти.

Според Гутериш твърде често тези групи на омразата са хвалени от хора на отговорни позиции по начини, които са били немислими неотдавна.

"Нуждаем се от координирани действия на глобално ниво за справяне с тази огромна и разрастваща се заплаха", призова Гутериш.

Генералният секретар също обвини властите в някои държави, че са използвали пандемията от коронавирус като извинение за смазване на дисидентите.

Гутериш също предупреди за силата на дигиталните платформи и злоупотребата с данни.