Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши журналистите със съд, ако не се държат благоприлично на пресконференциите, съобщи "Time".

По повод на решението на съда, който задължи Белия до да възстанови акредитацията на репортера на CNN Джим Акоста, президентът коментира, че екипът му пише промени в "правилата и регулациите" за репортерите. Той предупреди журналистите да се държат подобаващо, защото "ако не се вслушват в правилата, ще завършим в съда и ние ще спечелим".

"Благоприличие. Имате три или четири въпроса. И ставайте (при задаването на въпросите - б.р.) , не сядайте!" - заяви Тръмп, като добави, че иска "абсолютна свобода на пресата", но журналистите трябва да се отнасят "с уважение".

Припомняме, федералният съд във Вашингтон постанови ,че Белият дом е длъжен да възстанови акредитацията на журналиста от CNN Джим Акоста, докато трае делото на телевизионната компания срещу президента Доналд Тръмп и още петима души от неговата администрация.

Акоста, който отразява работата на Белия дом, беше лишен от акредитацията си заради серия от неудобни въпроси към президента по време на брифинг на 7 ноември.

CNN заведе дело за възстановяване на репортерския му достъп, за което получи подкрепа и от конкурентната компания FOX news.

FOX news подкрепя CNN в делото срещу Тръмп

FOX news подкрепя CNN в делото срещу Тръмп

От близкия до републиканците ТВ канал ще свидетелстват в съда…

Очаква се окончателното решение по казуса да бъде произнесено в рамките на няколко седмици.

По време на пресконференцията на 7 ноември Тръмп се разгневи при въпроса на Джим Акоста за т. нар. "мигрантски керван" и избухна при опита на репортера да напомни за руската намеса в изборите през 2016 г. От екипа на Тръмп дори се опитаха да отнемат микрофона на репортера. Вече без микрофон, Акоста напомни, че наскоро опоненти на Тръмп, както и CNN, получиха пратки с бомби по пощата. Видимо вбесен, Тръмп отново обвини телевизионната компания, че разпространява фалшиви новини и заяви, че журналистите й действат като "врагове на народа".

На 13 ноември CNN подаде съдебен иск, в който се посочва, че Белият дом е накърнил правата на репортера и на медията и е нарушил първата и петата поправка от американската конституция.

Тръмп беснее срещу CNN заради информация за сговор с Русия

Тръмп беснее срещу CNN заради информация за сговор с Русия

CNN се защити от нападките на американския президент