Представители на Белия дом проведоха поредица от обсъждания през последните две години за вероятността САЩ да възобновят ядрените изпитания. Това разкри бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън в интервю за "Гардиън".

"Несъмнено темата беше обсъждана", каза Болтън, който подкрепя подновяването на ядрените изпитания. В администрацията обаче има опозиция, която смята, че в момента са извършват компютърни симулации на тестове, които показват, че ядрените бойни глави на САЩ са в задоволително състояние. Не е взето решение за подновяване на ядрените изпитания до оттеглянето на Болтън през септември 2019 г.

След като стана ясно, че на среща на Белия дом през май е обсъждана възможността за първи подземен ядрен тест на САЩ от близо три десетилетия, това предизвика голямо недоволство сред активисти за контрол върху въоръжението и накара демократите да вкарат поправка към законопроекта за отбраната за следващата година, която блокира финансиране на подготовка за ядрен тест.

Болтън, който публикува мемоари за престоя си в Белия дом, озаглавени The Room Where It Happened, отбеляза, че въпросът е обсъждан най-общо няколко пъти, докато е бил съветник от април 2018 г. до септември 2019 г. Но дискусиите не са стигнали до решение, тъй като приоритетът му е бил да извади САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.

През октомври 2018 г. Тръмп за първи път обяви, че САЩ напускат договора заради нарушения от страна на Русия. Вашингтон излезе от договора през август 2019 г. Болтън заяви ясно, че е планирал да изтегли страната от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, което отваря пътя за подновяване на ядрените тестове, ако е продължил да работи като съветник в Белия дом.

Висш представител коментира пред "Вашингтон", че мотивът за подновяване на ядрените тестове, обсъден на среща на Белия дом през май, е да се окаже натиск върху Русия и Китай да влязат в тристранни ядрени преговори.

Аргументът на Болтън за подновяването на тестовете е необходимостта САЩ да са сигурни, че могат да разчитат на ядрения си арсенал.

Опоненти на тестовете смятат, че базираните на компютри анализи са достатъчни и че детонирането на ядрена бойна глава ще предизвика каскада от тестове от други ядрени държави.

Болтън отбеляза в интервюто, че тук не говори за масово тестване, за ядрено изпитание в атмосферата, "но един военен командир ми го описа като "да имаш 5000 ядрени глави е като да имаш 5000 тойоти в гаража. Искаш да знаеш, когато завъртиш ключа, дали ще запали от първия път. Защото, ако не стане, не работи изобщо".

Последният тест на САЩ е през 1992 г. Оттогава Лас Вегас се разшири значително и е много по-близко до полигона за изпитания в Невада, където САЩ исторически тестваха ядрени бойни глави. Демократите и републиканците обаче са против да се провеждат тестове в щата. Но според Болтън съпротивата не е непреодолима пречка за възобновяването на тестовете.

Бившият съветник на Белия дом повтори, че САЩ подозират, че руснаците, китайците "и може би други" тайно провеждат ядрения изпитания с малък заряд.

САЩ официално обвиниха Москва и Пекин, че провеждат ядрени изпитания с малък заряд, но не представят доказателства.

Болтън също е категоричен, че САЩ не трябва да удължават ядрения договор Нов СТАРТ с Русия от 2010 г., който ограничава разгърнатите стратегически бойни глави и системи, защото принципно не покрива тактическите ядрени оръжия, а Русия има много повече от САЩ. Той подкрепя искането на администрацията на Тръмп на ядрените преговори с Русия да се включи и Китай, както и други ядрени държави.

Джон Болтън също изрази задоволство от серията експлозии и пожари в ирански ядрени обекти и други стратегически места през последните седмици, спекулирайки, че друга държава от региона може да стои зад атаките.