Движение "Пет звезди" трябва да прекъсне връзките си с евроскептичната Партия на независимостта на Великобритания и да се присъедини към либералите в Европейския парламент. Това призова лидерът на италианската партия Бепе Грило, цитиран от Ройтерс.

Грило поясни в блога си, че партията му води разговори с Алианс на либералите и демократите за Европа (ALDE) и призова членовете на "Пет звезди" да подкрепят инициативата на онлайн гласуване.

АЛДЕ се ръководи от бившия белгийски премиер Ги Верхофстад. Той е привърженик на силен федерален ЕС. Преди Грило осмиваше лидера на либералите.

Грило добави, че партията му е направила неуспешен опит да се съюзи със зелените, допълвайки, че АЛДЕ е единствената група, която е готова да обсъди евентуално споразумение с движението.

Италианската партия има 17 места в Европейския парламент. Тя се съюзи с британската партия на Найджъл Фараж, която държи 22 места в законодателния орган. Двете партии са част от Група "Европа на свободата и пряката демокрация".

Но според Грило двете партии са гласували съвместно само при около 20% от случаите през последните две години и половина.

Той добави, че британската партия е постигнала политическата си цел, когато Великобритания гласува за излизане от ЕС.