Няколко турски дипломати са подали документи за убежище в Германия, съобщават германски медии.

Най-малко трима турски дипломати са потърсили закрила от властите след неуспешния опит за преврат на 15 юли в Турция.

Информацията идва на фона на напрежението между Анкара и Берлин, след като Бундестагът по-рано тази година прие резолюция, която осъжда геноцида срещу арменци в Османската империя през 1915-1917 година.

Сред тримата турци е и военното аташе от турското посолство в Берлин, отбелязват всекидневникът Süddeutsche Zeitung и медиите "NDR" и "WDR".

Молбите за убежище са подадени, след като турските власти отмениха валидността на стотици дипломатически паспорта.

В Германия 8 турски дипломати имат невалидни документи за пътуване, отбелязват медиите, след като дипломатите са обвинени, че имат връзки с проповедника Фетулла Гюлен, който е обвиняван за опита за пуч.

От тези 8 най-малко трима са подали документи за убежище в Германия, поясняват медиите, позовавайки се на източници от вътрешното министерство. Те добавиха, че може и повече турски представители да има.  Турското военно аташе в Берлин е избягало със съпругата си след неуспешния опит за преврат.

Федералната служба за миграция и бежанци обяви, че все още не е решила за молбите, тъй като може да отнеме повече време да се направи оценката.

Турското правителство все още не се е оплакало, че дипломатите, които имат имунитет от депортация, все още са в Германия.