Германия се съгласи да отпусне еднократна компенсация на оцелели, предимно евреи, които са евакуирани от нацистка Германия като деца. Много от тях повече не са видели родителите си.

Това съобщи организацията, която преговаря с германското правителство за компенсацията, пише "Таймс ъф Израел".

Базираната в Ню Йорк Конференция на еврейските материални претенции спрямо Германия обяви, че правителството в Берлин се е съгласило да плати 2 500 евро на живите сред 10 000 души, които са напуснали Германия - операция "Киндертранспорт".

Спасителната операция се провежда девет месеца преди избухването на Втората световна война. Великобритания приема близо 10 000 деца, около 7 500 са еврейски деца, от Германия, Австрия, Чехословакия, Полша и Данциг. Децата са настанени в британски домове, хостели, училища и ферми. Останалата част са преселени в САЩ, Израел, Канада и Австралия.

Тази година се навършват 80 г. от началото на операцията.

Около 1000 оцелели се смята, че все още са живи. Половината живеят във Великобритания. Според организацията компенсацията е "символично признаване на понесеното от тях страдание".

През 2019 г. Конференция на еврейските материални претенции спрямо Германия ще компенсира 60 000 оцелели в 83 държави. Общо 350 милиона долара са отделени за компенсации. Отделно 550 милиона долара ще бъдат предназначени за жилищно настаняване, храна, лекарства и други услуги.