Берлинският туристически орган стартира рекламна кампания с участието на възрастна жена, която показва среден пръст на хора, които отказват да носят маски, съобщава БиБиСи. 

"Визит Берлин" заяви, че кампанията подчертава важността на защитата на здравето на възрастните хора. Но кампанията се оказва противоречива, а някои в Германия я нарекоха обидна.

Рекламата "Ние се подчиняваме на правилата на короната", пусната от Берлинския сенат и "Визит Берлин", първоначално се появи във вторник в местен вестник, но бързо се разпространи в социалните медии.

Кристиан Тенцлер, говорител на туристическия орган заяви, че плакатът, който е част от по-широка кампания, е да напомня на хората да спазват правилата в града.

"Повечето берлинчани и нашите гости уважават и спазват правилата, но някои хора не. Тези хора рискуват живота на възрастни хора и хора от рисковата общност", каза той пред БиБиСи.

"Искахме да обърнем внимание на този проблем и поради тази причина избрахме този провокативен мотив. Рекламата има подчертано берлински тон", добави Танцлер.

"Берлинчани са известни с пряката си комуникация", каза той и добави, че смята, че много британци биха оценили хумора.

"Използваме го по много директен начин, за да общуваме точно с хората, които не спазват правилата."

Лоренц Маролд, главен редактор на берлинския вестник Der Tagesspiegel, не харесва рекламата. "Мисля, че рекламата по някакъв начин е "класически Берлин" и би се получила добре, без дисфункционалната корона-политика на Сената, за разлика от нея. Сенатът изглежда смята, че обидата на хората е по-успешна от строгите, ясни правила с ефективен контрол. Те не успяха с това напълно."

Някои са объркани, тъй като в текста пише "показалец", докато жената повдига средния си пръст. "Визит Берлин" заяви, че противоречието е умишлено.

"Нашата целева група бяха хора, които не зачитат живота на другите. Ако някои хора се чувстват лично засегнати, защото не могат да носят маска, това не беше нашата цел. Извинявам се за това", добави Танцлер.

Ваксината срещу Covid-19 в Германия няма да бъде задължителна

Ваксината срещу Covid-19 в Германия няма да бъде задължителна

Минимум 55-65% от германците трябва да се ваксинират