Държавите от Европейския съюз трябва да работят съвместно за овладяване на мигрантската криза и да избягват да се обвиняват взаимно.

Това призова германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за гръцкия всекидневник Ta Nea, цитиран от Ройтерс.

Трябва да се борим за Европа. Не трябва да се обвиняваме взаимно. Обратното, трябва да обединим сили и да работим заедно за европейско решение за разрешаване на бежанската криза. Това е единственият начин Европа да излезе по-силна от тази криза”, изтъкна Щайнмайер.

Според него едностранни действия на държави членки на ЕС не могат да подкрепят трайно решение на проблема - нужен е общ курс на действие.

Никоя страна не може да се облагодетелства в ЕС, ако обвинява другата. По този начин ние не се придвижваме и една стъпка напред към управление на бежанската криза. Противоречията, които се образуват сега трябва старателно да бъдат преодолени, добави още той.

Щайнмайер смята, че е от изключителна важност за Турция да изпълни ангажиментите и да действа решително срещу трафикантите с цел намаляване на притока на мигранти от Турция към ЕС.

Това е единственият начин да се придвижим към следващата фаза. Преговорите на 7 март ще покажат къде сме и какви други налични възможности имаме, заяви германският външен министър.