Шефът на германското разузнаване предупреди, че Русия трябва да бъде разглеждана като "потенциална заплаха", а не като партньор в изграждането на европейската сигурност, информира Ройтерс.

Бруно Кал, директор на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND), заяви, че големите военни учения на Русия през лятото показват тревожно високо ниво на модернизация на въоръжените сили.

Той направи коментара по време на събитие в Мюнхен в понеделник, организирано от Фондация "Ханс Зайдел". Днес осведомителната агенция е чула записa.

Кал поясни, че е важно за Германия, НАТО и ЕС отблизо да следят развитието на въоръжените сили на Русия. Според него мащабните учения "Запад" са показали, че Москва е "много, много близо" да изпълни целта си до 2020 г. 70% от въоръжените сили да са мoдернизирани.

"Трябва да останем бдителни. Мирът в Европа повече не е гарантиран факт", предупреди той.

Целта на Русия включва "отслабване на ЕС, изтласкване на САЩ и конкретно забиване на клин между двете. Това означава, че вместо партньор в европейската сигурност, ние имаме Русия като потенциална заплаха", поясни той.

По думите му руският лидер Владимир Путин е решен да спре разпространението на европейските ценности на Изток, включително в Украйна и Грузия, а също така няма шанс те да станат членки на НАТО, докато в Москва преобладава "мирогледът" на Путин.

Увеличава се заплахата за сигурността на Германия с разполаганите от Москва ракети със малък обсег на действие в Калининград, смята Кал.

"Световният играч Русия се връща. Ще остане некомфортен партньор и Западът трябва да гледа на това реалистично", каза той, но подчерта, че е важно да продължи поддържането на диалог с Москва.