Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони намекна, че ще предложи Антонио Таяни за премиер, ако дясноцентристката коалиция спечели изборите на 4 март, съобщава "Ройтерс".

В момента Таяни е председател на Европейския парламент.

Но пред държавното радио Rai Берлускони отбеляза, че Таяни не му е дал зелена светлина да обяви решението.

Помолен съм от него да посоча името му само когато ми позволи заради много важната му роля, каза Берлускони.

Всички могат да разберат, че той би бил отличен кандидат, защото вече Италия не я броят за нищо в Европа или по света, изтъкна италианският премиер и добави, че при Таяни ще е различна ситуацията, тъй като е президент на европейската институция, която е пряко избирана от европейските граждани.

Няма коментар от страна на Таяни, който на няколко пъти посети Италия през последните седмици, за да се присъедини към предизборната кампания на дясноцентристкия съюз.

Берлускони е бил премиер на Италия четири пъти, но в момента му е забранено да заема държавен пост заради влязла в сила присъда за данъчни измами през 2013 г.

Социологическо проучване от 16 февруари показва, че дясноцентристите ще спечелят най-много места, но не и за мнозинство.

64-годишният Таяни, активист в подкрепа на монархията през миналото, който е помогнал на Берлускони да сформира "Форца Италия" през 1994 г., се е доказал като един от най-лоялните приближени на бившия премиер през последните повече от две десетилетия.