11 държави възнамеряват да сключат ново азиатско-тихоокеанско споразумение за търговия, след като САЩ се оттеглиха от Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Новото споразумение ще бъде подписано на церемония в Чили през март.

Това разкри японският министър на икономиката, цитиран от "Ройтерс".

Търговското споразумение е голяма победа за Токио.

Търговски представители от 11 държави се срещнаха в японската столица в опит да разрешат различията, след като Канада настоява за защита културата си, включително филмите, телевизионните предавания и музиката си.

Споразумението е от голям плюс за правителството на японския премиер Шиндзо Абе, което интензивно лобира за спасяване на сделката, която първоначално беше наричана Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от търговското споразумение.

Икономическият министър Тошимицу Мотеги заяви, че новото споразумение, известно като Всеобхватно и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (CPTTP или TPP-11), ще бъде "двигател за преодоляване на протекционизма" в някои части на света.

Той поясни, че Япония ще обясни важността на сделката пред Вашингтон, за да убеди САЩ да се присъединят.

Министри от 11-те страни, включително Япония, Австралия и Канада, се съгласиха през ноември по основните елементи, но искания на страните, включително на Канада да се приеме мярка за защита на пазара на труда, са препъникамък преди да се финализира споразумението.