Група от сирийски мигранти, предимно жени и деца, организираха протест срещу гръцкото правителство, съобщава Ройтерс.

Имигрантите протестират срещу отлагането на гръцкото правителство да ги изпрати при роднините им в Германия. Демонстрантите са опънали палатки пред парламента в Атина.

Някои от бежанците, които заявяват, че са в Гърция от повече от година, обявиха, че започват гладна стачка.

Снимка 321273

Източник: ЕПА

"Нашите семейни връзки са по-силни от вашите незаконни споразумения", пише на един от лозунгите, носен от жена, имайки предвид споразуменията за бежанците между страните членки на ЕС.

Гръцки медии съобщават, че Гърция и Германия неофициално са постигнали споразумение през май да се забави изпращането на бежанци към германската държава. Атина отрича това.

Министърът по миграцията Янис Музалас заяви пред журналисти, че през тази година са успели да увеличат обединението на разделени семейства с около 27% в сравнение с 2016 г., макар че властите са обвинявани.

Музалас добави, че Гърция е получила уверение от Германия, че бежанците, чиито молби за убежище са одобрени, ще бъдат допуснати в Германия, макар че може да има и забавяне. Министърът отрече, че бежанците трябва да си плащат за полетите.

Около 60 000 бежанци и мигранти, предимно сирийци, афганистанци и иракчани, са блокирани в Гърция след затварянето на така наречения "Балкански коридор".

Близо 148 084 бежанци и мигранти са стъпили на гръцка земя от Турция тази година.

Средно по 214 души са пристигали в Гърция ежедневно през септември в сравнение със 156 през август, 87 през юли и 56 през март, разкри Музалас.