В неотдавнашна актуализация за пътуващите, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ ясно посочват: Да си останете вкъщи е най-добрият начин да се предпазите от коронавирус, пише "Асошиейтед прес".

Ако все пак пътувате, здравните власти коментират, че споделянето на дом под наем с хора от вашето домакинство е по-безопасно от това да отседнете с приятели или семейство, които не са от вашето домакинство, или да отседнете в хотел, където ще срещнете повече хора.

Най-рисковият вариант е хостел или друго общежитие, подобно на общежитие с общи спални зони.

Опитайте се да намерите място, което гарантира 72-часов буфер между гостите, обяснява д-р Наташа Тузник, експерт по инфекциозни болести в Калифорнийския университет, Дейвис.

Airbnb ще изисква от наемодателите да се ангажират с основно почистване. Това включва почистване на подове и други повърхности с препарат и вода; изпиране на спално бельо на висока температура; дезинфекциране на елементи които основно се докосват - като дръжки на врати; и постоянно проветряване на помещения.

Помещенията под наем може също да предлагат по-голям достъп до чист въздух, отколкото хотелските стаи (особено в  големите градове). Но Тузник коментира и че има много малко съобщения за огнища на коронавирус, свързани с хотели.

Ако отседнете в хотел, проверете какви мерки за безопасност са предприети. Много хотели са възприели подобрени процедури за почистване и насърчават социалното дистанциране в общите части.

Можете също да използвате кърпички с дезинфектант за почистване на повърхностите, които са най-докосвани, като ключове за осветление, мивки и кранчета за вода, допълва Тузник.

И помислете за отказ от камериерски услуги, за да сте сигурни, че по-малко хора влизат в стаята.

Извън стаите експертите препоръчват да се избягвате общите части и да се използват стълбите вместо асансьори, ако е възможно.