Двама шефове на американските служби ще свидетелстват пред Конгреса относно вероятни връзки между Русия и предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, съобщава БиБиСи.

Те също така ще разкрият информация и за обвиненията на Тръмп, че е бил подслушван от предшественика си Барак Обама.

Директорът на ФБР Джеймс Коми и шефът на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс ще дадат сведения по време на почти безпрецедентно публично изслушване в Комисията по разузнаване към Конгреса.

Тръмп определи разследването като "пълен лов на вещици".

Русия отрича обвиненията, че е повлияла на президентските избори в САЩ.

През януари разузнавателните агенции на САЩ обявиха, че подкрепяни от Кремъл хакери са проникнали в имейлите на високопоставени представители на демократите и са разкрили изобличителна информация с цел да помогнат на Тръмп да победи Хилари Клинтън.

В заключение на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност САЩ обвиниха руския лидер Владимир Путин, че е издал заповед за кампания, целяща да се повлияе на изборите в САЩ.

Оттогава Тръмп е обвиняван, че екипът му е поддържал връзки с руски представители.

Републиканецът Девин Нунес, председател на Комисията за разузнаване към Камарата на представителите, и Адам Шиф, топ представителят на демократите в комисията, водят разследването. В неделя Нунес каза, че на базата "на всичко, което имам до този сутрин" "няма доказателства", че кампанията на Тръмп е свързана с Русия.

Бившият директор на Националното разузнаване Джеймс Клапър също заяви, че не е виждал доказателства за контакти между Тръмп и руснаците.

Обаче Шиф подчерта, че материалът, който е видял, подсказва за обстоятелствени доказателства, че американски граждани са сътрудничели с руснаци за повлияване на вота. Той обаче добави, че няма преки доказателства, но има достатъчно доказателства за провеждане на разследване.

Двама представители от администрацията на Тръмп са обвинявани, че са се свързвали с руснаците. Става въпрос за бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин и главния прокурор Джеф Сешънс.

Флин напусна поста миналият месец, след като подвел Белия дом за разговорите си с руския посланик преди да получи поста на съветник. Той е обсъждал санкциите на САЩ с посланик Сергей Кисляк.

Сешънс пък е обвиняван от демократите, че е излъгал по време на изслушване през януари. Сешънс отрича да е нарушил законите, но реши да не участва в разследване на ФБР за евентуална руска намеса на изборите.

Днес се очаква още да бъдат изслушани твърдения на Тръмп, че администрацията на Обама е подслушвала милиардера в "Тръмп тауър" в Ню Йорк по време на кампанията. Тръмп не е предоставил доказателства. Високопоставени представители на двете основни партии отхвърлиха обвиненията.