Министерството на външните работи на Франция съобщи, че е извикало посланика си Кристиан Масе в Рим за консултации след серията "провокации" на лидерите на италианското популистко правителство, съобщава АФП.

"От няколко месеца Франция е обект на многократни обвинения, безпочвени атаки и груби изказвания", се казва в съобщението на ведомството. Министерството допълва, че отзоваването на посланика в Италия е заради "безпрецедентните вербални атаки" за първи път от края на Втората световна война.

По-рано тази седмица вицепремиерът на Италия и лидер на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо се срещна с един от лидерите на "жълтите жилетки" Кристоф Шалансон край Париж.

Париж призова Италия да не се поддава на "провокации".

Френското външно ведомство отбелязва, че коментарите на Ди Майо след срещата с протестиращите се разглеждат като "намеса" във вътрешните работи на Франция.

Разногласията са едно нещо, но манипулирането на отношенията за електорални цели е съвсем друго, подчерта ведомството.

"Всички тези действия създават сериозна ситуация, която повдига въпроси относно намеренията на италианското правителство към Франция", се пояснява още в съобщението на министерството.

Франция обвини Италия в провокация

Франция обвини Италия в провокация

Тази нова провокация е неприемлива между съседни държави и партньори в Европейския съюз

По-рано тази година Ди Майо и вътрешният министър на Италия Матео Салвини изразиха подкрепата си за "жълтите жилетки".

Масе е посланик на Франция в Рим от септември 2017 г.

Отношенията между Франция и Италия се обтегнаха от юни 2018 г., когато италианското популистко правителство пое управлението. Двете държави имат сериозни разногласия за имиграцията и френската роля във военната интервенция в Либия през 2011 г.