Безпрецедентно ниво на поддръжници на ДАЕШ (“Ислямска държава”) в САЩ и повече арести във връзка с тероризъм са извършени през 2015 година в сравнение с всяка година от атаките на 11 септември 2001 година. Това става ясно от проучване на Университета „Джордж Вашингтон”, свързано с университетска програма в областта на екстремизма, цитирано от СиЕнЕн.

От изследването става ясно, че няколко хиляди души подкрепят ДАЕШ в САЩ, а предимно се вербуват от терористичната групировка мъже на възраст  около 26 години. Най-малко 3 хиляди американци подкрепят активно групировката в социалните мрежи и разпространяват пропаганда от нейно име. „Туитър” е предпочитаната социална мрежа.

ФБР обяви по-рано, че разследват 900 случая за екстремизъм, като повечето са свързани с ДАЕШ.

През 2014 година в САЩ са извършени 15 ареста във връзка с действия на терористичната организация, а през настоящата година до момента са задържани най-малко 56 души. По-голямата част от арестуваните през 2014 и 2015 година са американски граждани, като най-младият е на 15 години. Те са обвинени в разпространяване на пропаганда, търсене на оръжия за терористична атака и организиране на терористични нападения в САЩ.

Според Вашингтон повече от 250 американци са се присъединили към ДАЕШ и около 20 от тях са загинали.