Решението на Комунистическата партия да отмени ограниченията на президентския мандат - ход, който се разглежда от експерти и критици като насочване към диктатура в Китай, има за цел да "осигури на хората по-щастлив живот".

Това пише китайският проправителствен вестник China Daily, цитиран от "Гардиън".

Китай маха ограничението за президентския мандат

Китай маха ограничението за президентския мандат

Си Дзинпин може да остане

Англоезичният вестник служи като международна трибуна за разпространение на възгледите на Пекин. Изданието отбелязва, че решението от неделя преди ежегодна политическа среща в Пекин е било необходимо заради нуждата от съвършенство на партията и системата на управление.

"Силното ръководство на Комунистическата партия на Китай доказа, че е решаваш фактор за това, което страната е постигнала в икономически и политически план през последните четири десетилетия", пише вестникът в редакторски материал.

Освен разкриването на плановете за отмяна на ограничението от два президентски мандата, Пекин също така оповести серия от други поправки, които имат за цел да укрепят управлението на президента Си Дзинпин, което започна през 2012 г. и сега изглежда, че ще продължи и след 2030 г.

"Предишни поправки внесоха нови идеи и концепции относно накъде страната ще се насочи и как ще постигне целта си за подмладяване и осигуряване на по-щастлив живот на хората. Измененията този път не са изключение", добави вестникът.

Вчера САЩ отказаха да критикуват решението на Пекин, което шокира дисидентите и много китайски експерти. Като цяло решението е игнорирано от западните правителства.