БиБиСи осъди решението на Русия да не поднови визата на един от кореспондентите в страната, като "директно посегателство срещу свободата на медиите". Корпорацията призова руските власти да преразгледат решението си.

 В изявление генералният директор на Би Би Си Тим Дейви заяви: "Изгонването на Сара Рейнсфорд е пряко посегателство срещу свободата на медиите, което осъждаме безрезервно. Сара е изключителна и безстрашна журналистка. Тя владее свободно руски език и подготвя независими и задълбочени репортажи за Русия и бившия Съветски съюз. Нейната журналистика информира публиката на БиБиСи за стотици милиони хора по света. Призоваваме руските власти да преразгледат решението си. Междувременно ще продължим да докладваме за събитията в региона независимо и безпристрастно."

Външното министерство на Обединеното кралство определи този ход като "поредната неоправдана стъпка на руските власти".

Припомняме, че журналистката Сара Рейнсфорд до края на месеца трябва да напусне страната, което според журналиста е отмъщение срещу Великобритания за действия срещу руски медии и отказа да издаде визи на репортерите от Русия. Репортерът ще трябва да напусне, когато настоящата виза изтече на 31 август, заяви служител на външното министерство в петък.

БиБиСи "не обърна внимание на многократни предупреждения от външното министерство, че ще бъдат предприети подходящи мерки в отговор на многократната злоупотреба на Лондон с визовия процес за руски кореспондент", заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова.

През 2019 г. ТАСС съобщи, че Великобритания не е издала визи на руски журналисти. Посланикът на Русия в Лондон Андрей Келин заяви по това време, че Москва обмисля мерки в отговор.