Основателят на Microsoft Бил Гейтс е направил още през 2015 година пророческо изказване относно коронавируса и неговите последици за света.

По време на конференцията TED през 2015 г., той говори за най-голямата глобална заплаха за следващите десетилетия и предупреждава, че това вероятно няма да е война, а пандемия.

Той разказва, че най-големият страх през детските му години е бил ядрена война и затова семейството е имало подготвено с продукти мазе, където да се крие.

Днес обаче времената са други и ако нещо е в състояние да убие 10 млн. души, то това ще е вирус.

СЗО и 10 държави започнаха първи тест на ваксина срещу коронавируса

СЗО и 10 държави започнаха първи тест на ваксина срещу коронавируса

Ние наричаме това изследване Солидарния тест, обяви той и допълни, че участват Аржентина, Бахрейн, Канада, Франция, Иран, Норвегия, ЮАР, Испания, Швейцария и Тайланд

Гейтс цитира епидемията от ебола в Африка през 2014 г., която според него е убила толкова много хора, защото не е създадена система за борба с този вид инфекциозно заболяване.

Но докато ебола убила твърде бързо и така неяма възможност за заразяване на твърде много хора, следващия път може да не извадим такъв късмет, ако вирусът изглежда по-лек, позволява да се живее и пътува с него, казва Гейтс.

Припомняме, че разрастващата се световна пандемия от коронавирус досега е убила близо 9000 души, а болните са около 219 000 души.

Вече започнаха тестове за ваксини, като според вирусолози, поне 70% от населението по света ще се разболее.

ООН предупреди, че 25 млн. души може да загубят работата си и държавите предложиха спешни мерки срещу последиците.