В интервю за CNBC във вторник съоснователят на Microsoft Бил Гейтс критикува усилията на тестовете в САЩ като безполезни, ако са били необходими повече от два дни, за да се върнат резултатите от тестовете.

"Не трябва да възстановявате на някого пари за получаване на тест, който отнема повече от 48 часа, за да получите резултат", заяви милиардерът. Трябва да се върнете възможно най-бързо, за да може някой да промени поведението си - така че да не заразява други хора."

"рностите с ниски доходи, които са най-застрашени, ще получат тези резултати обратно в рамките на 24 часа", настоя Гейтс.

По-рано, той заяви, че има вероятност хората да се нуждаят от няколко дози потенциална ваксина против коронавируса, за да се имунизират. Ако се наложи, може да са необходими повече от 7 милиарда ваксини по света.

"Нито една от ваксините на този етап изглежда, че няма да работи с една доза", каза той пред CBS. "Това беше очакването от самото начало", добави Бил Гейтс.

Бил Гейтс: Смъртността от коронавирус може съществено да спадне до края на 2020 г.

Бил Гейтс: Смъртността от коронавирус може съществено да спадне до края на 2020 г.

Можете да видите терапевтичната полза по-бързо от защитната

Милиардерът филантроп, който дари 300 милиона долара за глобалните усилия в борбата срещу коронавируса през Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" смята, че за създаването, разпространяването и поставянето на ваксина ще са необходими глобални усилия.

По думите му трябва да се блокира разпространението на вируса, а след това 70-80% от световното население трябва да се ваксинира, което според него са "невероятно големи числа".

Гейтс, който предупреждава за заплахата от пандемия от 2015 г. призна, че "има голяма несигурност" около ефикасността на всяка ваксина, но подчерта, че това е решение, което ще се подобри с времето.