Милиардерът филантроп Бил Гейтс заяви, че лекарства за лечение на коронавирус могат да намалят смъртността съществено тази година, но ваксината ще е решаваща за връщането на света към нормалността.

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

"Това е лоша комбинация от пандемия и социални медии и хора, които търсят много просто обяснение"

"Можете да видите терапевтичната полза по-бързо от защитната", каза той в интервю за CNBC. "Мисля, че има добър шанс да имаме съществено намаляване на смъртността до края на годината с комбинацията от тези нови инструменти", обяви Гейтс.

Съоснователят на "Майкрософт" и съпредседател на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" каза, че ремдесивирът е едно от водещите лекарства в терапевтичните изследвания. Ремдесивирът е противовирусно лекарство на Gilead Sciences, което показва, че намалява риска от смърт при тежко болни пациенти с 62% в сравнение само със стандартно лечение.

Бил Гейтс: Няколко дози ваксина може да са необходими за защита от коронавируса

Бил Гейтс: Няколко дози ваксина може да са необходими за защита от коронавируса

70-80% от световното население трябва да се ваксинира

Гейтс подчерта, че има други две противовирусни лекарства, които учените проверяват.

Фондацията на милиардера обяви планове през февруари да дари 100 милиона долара за създаване на ваксина и откриване на лечение в борбата с коронавируса. Дарението е част от молба на Световната здравна организация да се отпуснат 675 милиона долара в борбата с коронавируса. Фондацията обеща още 1,6 милиарда долара за организация, която се опитва да имунизира деца на фона на пандемията от коронавирус.

Въпреки че новите лекарства значително ще помогнат на заразените с коронавирус с тежки симптоми, Бил Гейтс предупреди, че "няма да ни върнат към пълна нормалност".

Бил Гейтс: Тази пандемия е като световна война, но сме на една и съща страна

Бил Гейтс: Тази пандемия е като световна война, но сме на една и съща страна

Единственото нещо, което ме държи буден през нощта, е мисълта за пандемия

"Докато наистина не блокирате разпространението, дълги периоди без някой да е отишъл в болницата, притеснението ще е там", смята той.

Гейтс е ентусиазиран за всичките ваксини, които САЩ финансират.

Той също акцентира върху важността да се убеди обществото да се ваксинира, ако и когато има достъпна ваксина.